Pierogi z bobem, boczkiem i ricottą
Przedstawiam Wam pyszne pierogi z bobem z dodatkiem boczku i ricotty. Oryginalny farsz nadał nie powtarzalny smak, który idealnie pasuje do pierogów. Na obiad przygotowałam dwa farsze do pierogów, tradycyjne z mięsem oraz drugie z bobem i dodatkami. Zgadnijcie, które szybciej znikły z talerza :-D, a wcześniej domownicy zarzekali się że nikt nie lubi bobu 🙂 Zachęcam do wypróbowania w swojej kuchni, mam nadzieję że Wam posmakuję tak samo jak nam.
Pierogi z bobem, boczkiem i rocottą
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto na pierogi:
- -0,5 kg mąki pszennej
- -około 1,5 szklanki naturalnej maślanki
- -sól
- Nadzienie:
- -1 kg bobu
- -400 g chudego boczku
- -250 g sera ricotta (lub twarogu)
- -3 cebule
- -3 ząbki czosnku
- -sól, pieprz
- -2 gałązki rozmarynu
- -1 łyżka majeranku
- -łyżeczka tymianku
Przygotowanie
Nadzienie:
Bób myjemy, gotujemy do miękkości (około 10 minut). Studzimy, obieramy i rozdrabniamy widelcem. Cebulę i boczek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy boczek, smażymy aż się dobrze zrumieni i wytopi się z niego tłuszcz, w połowie czasu dodajemy cebulę. W misce mieszamy rozdrobniony bób, boczek z cebulą, ser ricotta, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane zioła. Dobrze doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia.
Ciasto na pierogi:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i maślankę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy więcej maślanki bądź mąki aby uzyskać idealne ciasto).
Wykonanie:
Ciasto rozwałkowujemy cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, nakładamy farsz na środek i zlepiamy dobrze brzegi. Gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
Podajemy z cebulką.
Smacznego 🙂
Notatki
PS: Obowiązkowo do pierogów polecam podsmażoną cebulkę 🙂
11 komentarzy
Marzena
30 lipca 2015 at 20:55Wspaniałe 🙂 Martuś podziel się 🙂
Marta
31 lipca 2015 at 06:38Z chęcią poczęstuję 🙂
STS
31 lipca 2015 at 07:40Poproszę porcję na dzisiejszy obiad 😉 *wyglądają bosko
Łukasz
31 lipca 2015 at 11:37Wyglądają nieźle :-).
Ania - Kto ugości moich gości?
31 lipca 2015 at 17:17Ciekawe połączenie, jak z renopmowanej restauracji 😉
domowacukierniaewy.blox.pl
31 lipca 2015 at 23:35To nadzienie bardzo mnie przekonuje, pyszne 🙂
Agnieszka - PolskaZupa
1 sierpnia 2015 at 08:01Pyszne połączenie 🙂
Pancook
1 sierpnia 2015 at 21:46Pyszne są takie pierogi. A w sezonie nic tylko je robić i jeść. Ja również niedawni robiłem takie pierożki: http://pancook.pl/pierogi-z-bobem-i-ziemniakami/. Wyszły mega idealnie i było po prostu pyszne. Polecam!
Patrycja
8 lipca 2016 at 16:31Przepyszne, polecam wszystkim!!!
ksylolit
20 lipca 2018 at 15:49przepis ukradziony Ewie Wachowicz…
Marta
20 lipca 2018 at 16:27A właśnie, że nie… to przepis mojego autorstwa, który został wybrany przez samą Ewę Wachowicz. Zapraszam do obejrzenia odcinka bodajże 262 w którym wystąpiłam wraz z Ewą ..;)