Pierożki na słono z ciasta francuskiego
Pierożki z ciasta francuskiego z wędliną, serem, oliwkami i papryką. Zrobiłam je na kolację z składników, które akurat miałam w lodówce. W szafce znalazł się również sos słodko – kwaśny, który podałam do pierożków. W ten sposób wyczarowałam w ciągu 30 minut świetną przekąskę, która sprawdzi się na kolację lub szybką przystawkę na spotkanie ze znajomymi czy rodziną.
Pierożki z ciasta francuskiego
Drukuj przepisSkładniki
- -150 g wędliny lub kiełbasy, u mnie jałowcowa od Tradycyjne Jadło
- -2 garści czarnych oliwek
- -300 g papryki konserwowej (ewentualnie może być papryka świeża ale wcześniej ugrillowana)
- -około 80 g sera żółtego (startego na tarce)
- -sól, pieprz
- -łyżeczka oregano
- Dodatkowo:
- -opakowanie ciasta francuskiego
- -1 jajko
- -czarnuszka lub sezam do posypania
Przygotowanie
Kiełbasę lub wędlinę kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Paprykę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy ser oraz przyprawy.
Płat ciasta francuskiego rozkładamy, tniemy go na kwadraty. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierożki. Brzegi dociskamy widelcem. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 20 minut do wyraźnego zrumienienia.
Podajemy z ulubionym sosem lub ketchupem.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Marzena
28 stycznia 2016 at 11:50Pysznie Martuś. Zdecydowanie moje smaki 🙂
Marta
29 stycznia 2016 at 15:18Dziękuję i pozdrawiam 🙂