Przystawki i przekąski/ Śniadania i kolacje

Pierożki na słono z ciasta francuskiego

Pierożki na słono z ciasta francuskiego

Pierożki z ciasta francuskiego z wędliną, serem, oliwkami i papryką. Zrobiłam je na kolację z składników, które akurat miałam w lodówce. W szafce znalazł się również sos słodko – kwaśny, który podałam do pierożków. W ten sposób wyczarowałam w ciągu 30 minut świetną przekąskę, która sprawdzi się na kolację lub szybką przystawkę na spotkanie ze znajomymi czy rodziną.

Pierożki z ciasta francuskiego

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15

Składniki

  • -150 g wędliny lub kiełbasy, u mnie jałowcowa od Tradycyjne Jadło
  • -2 garści czarnych oliwek
  • -300 g papryki konserwowej (ewentualnie może być papryka świeża ale wcześniej ugrillowana)
  • -około 80 g sera żółtego (startego na tarce)
  • -sól, pieprz
  • -łyżeczka oregano
  • Dodatkowo:
  • -opakowanie ciasta francuskiego
  • -1 jajko
  • -czarnuszka lub sezam do posypania

Przygotowanie

Kiełbasę lub wędlinę kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Paprykę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy ser oraz przyprawy.

Płat ciasta francuskiego rozkładamy, tniemy go na kwadraty. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierożki. Brzegi dociskamy widelcem. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.

Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 20 minut do wyraźnego zrumienienia.

Podajemy z ulubionym sosem lub ketchupem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Marzena
    28 stycznia 2016 at 11:50

    Pysznie Martuś. Zdecydowanie moje smaki 🙂

    • Reply
      Marta
      29 stycznia 2016 at 15:18

      Dziękuję i pozdrawiam 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.