Placuszki na jogurcie greckim z truskawkami. Są niezwykle pyszne, delikatne i puszyste. Z dodatkiem truskawek smakują wyśmienicie. Ich zaletą jest to, że smaży się je na teflonowej patelni, bez tłuszczu. Możemy przygotować je na śniadanie, obiad czy podwieczorek. Polecam 🙂
Placki jogurtowe z truskawkami
Drukuj przepisSkładniki
- -250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- -2 duże jajka
- -2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- -2- 3 łyżki cukru
- -1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -mała szczypta soli
- Dodatkowo:
- -truskawki
Przygotowanie
W misce mieszamy jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju. Dodajemy cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.
Patelnię rozgrzewamy, nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). Jednorazowo smażymy po 4 sztuki, na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione. Gdy placki podrosną włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia.
Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Marzena
19 czerwca 2015 at 20:47Martuś ale mi narobiłaś smaczku na takie placuszki 🙂
napiecyku
20 czerwca 2015 at 19:40Idealne na letni obiad, coś dla moich kubków smakowych 🙂
Aga w kuchni
22 czerwca 2015 at 16:35zjadłabym 🙂
z majeczką w kuchni
22 czerwca 2015 at 19:32Mniam..pysznie wyglada
Marta
23 czerwca 2015 at 19:42Te placuszki ostatnio często goszczą na moim stole, są przepyszne 🙂
pat
5 czerwca 2016 at 19:53http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/placki_jogurtowe_z_truskawkami/przepis.html
hehe dejavu? komus sie spodobal twoj przepis