Dietetyczne i zdrowe placki z cukinii, które wykonywałam już wielokrotnie ale smażone w tłuszczu na patelni. Postanowiłam więc przygotować zdrowszą wersję tych placków i upiekłam je w piekarnik. Okazało się ze są o wiele lepsze niż te smażone na patelni. Jednym słowem przeepyszne! Gorąco polecam 🙂
Placki z cukini
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg cukinii (około 3 sztuki)
- -3 nieduże marchewki
- -3 jajka
- -1 cebula
- -2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- -2 łyżki gęstej śmietany
- -około 5-6 łyżek mąki pszennej
- -garść słonecznika
- -koperek
- -sól, pieprz
Przygotowanie
Cukinię myjemy i ścieramy (nie obierając jej) na tarce o grubych oczkach. Solimy, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy do niej podsmażoną cebulę, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, jajka, czosnek, śmietanę, mąkę, słonecznik, koperek. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy ok. 1,5 łyżki ciasta formując placek i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Warto pod każdym plackiem spryskać odrobiną oliwy aby placki nie przywierały do papieru.
Podajemy np. z sosem czosnkowym, pomidorowym, jako dodatek do obiadu lub po prostu solo.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Marzena
1 lipca 2014 at 08:12Ale pysznie się prezentują. Z chęcią wypróbuje 🙂
Marta
1 lipca 2014 at 19:07Gorąco zachęcam do wypróbowania. Są pyszne, u nas zniknęły bardzo szybko 🙂
Ola
31 lipca 2014 at 14:31Wypróbowane,chociaż nie pieczone ale smażone (czas pieczenia był za długi :-0 ) .Przepyszne!!!