Zdrowe, bezglutenowe placki z mąki jaglanej. Są leciutkie i bardzo smaczne. Doskonale na śniadanie lub podwieczorek. Możecie podać je z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z jagodami, olejem arachidowym i truskawkami.
Placki z mąki jaglanej
Drukuj przepisSkładniki
- -2 jajka (żółtka i białka osobno)
- -200 g (szklanka) jogurtu greckiego
- -2/3 szklanki mąki jaglanej Owocowy Raj
- -łyżeczka proszku do pieczenia
- -2 łyżki cukru
- Dodatkowo:
- -dowolne owoce
- -konfitura, ja użyłam jagód deserowych od Nasza Chata
- -olej arachidowy Oleofarm
Przygotowanie
Placki:
Do miski dodajemy żółtka i jogurt, mieszamy. Dodajemy mąkę jaglaną, proszek do pieczenia oraz cukier. Dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy z szczyptą soli w osobnej misce. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy niewielką ilość oleju. Ciasto nakładamy łyżką formując placuszki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Podajemy z jagodami, olejem arachidowym i ulubionymi owocami.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Marzena
9 lipca 2015 at 08:04Uwielbiam takie placki. Pysznie ci wyszły 🙂
Marta
9 lipca 2015 at 23:50Dziękuje Marzenko 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
9 lipca 2015 at 12:13Pyszne placuszki, uwielbiam takie 🙂
Marta
9 lipca 2015 at 23:52Dzięki, my również bardzo lubimy takie placuszki 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
9 lipca 2015 at 12:27Świetnie wygladają! Zjadłabym takie z przyjemnością 🙂
Marta
9 lipca 2015 at 23:51Dziękuje, placuszki wyszły bardzo smaczne 🙂
z majeczką w kuchni
10 lipca 2015 at 12:54Pyszne te placuszki, aż slinka cieknie
GosiaZ
14 czerwca 2016 at 20:37Bardzo dobre placuszki!! Ja dodałam do ciasta 2 łyżki mąki kokosowej i wyszły świetne!!!
hania
3 sierpnia 2016 at 17:39Pierwsze bezglutenowe placi, które mi wyszły!!!