Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym.
Dzisiaj zapraszam Was na pulpety nadziewane serkiem topionym w sosie koperkowym, które świetnie sprawdzą się jako propozycja obiadowa. Delikatne kuleczki mięsne nadziane kremowym serkiem topionym smakują wyśmienicie. Pulpety w sosie koperkowym występują w polskich domach od lat. Ja trochę urozmaiciłam je dodając do środka po kosteczce sera topionego, dzięki czemu nabrały fajnego smaku.
Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym
Drukuj przepisSkładniki
- -0,5 kg mięsa mielonego
- -1 cebula
- -1 jajko
- -2 łyżki bułki tartej lub 1 namoczona w mleku i odciśnięta bułka kajzerka
- -sól, pieprz
- -majeranek, zioła prowansalskie
- -1 opakowanie serka topionego w kostce (opakowanie 100 g) *
- -bułka tarta do obtoczenia kotletów
- -1-2 łyżki mąki pszennej
- -olej do smażenia
- -pęczek posiekanego koperku
- -natka pietruszki
Przygotowanie
Do miski przekładamy mięso mielone, wcześniej pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą (lub namoczoną i odciśniętą kajzerkę) oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i dobrze wyrabiamy. Serek topiony kroimy wzdłuż na pół, a następnie w kostki (około 1 x 1 cm ). Kawałek serka odkładamy do sosu. Mięso dzielimy na 12 części. Każdą kulkę mięsa spłaszczamy, w środek wkładamy kostkę sera, formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy na patelni do zrumienia. Podsmażone kotlety przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania sos zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody. Dodajemy kawałek pozostawionego serka, mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodać posiekany koperek i zestawić z ognia.
Podajemy z kaszą lub ziemniakami.
Smacznego 🙂
Notatki
*kawałek serka odłożyłam i dodałam do sosu
12 komentarzy
Katarzyna Pelkowska
3 sierpnia 2018 at 13:04Wyglądają naprawdę pysznie. Chętnie sprawdzę czy tak samo smakuję 😉
Julita Kaczmarek
13 sierpnia 2018 at 13:10Ulala, taki przepis na wtorkowy obiad jest chyba koniecznością! 🙂 Pulpeciki wyglądają genialnie 🙂
Karolina
14 sierpnia 2018 at 09:43Z serkiem topionym? Ciekawa propozycja, nigdy nie miałam okazji jeszcze spróbować takiego typu dania z serem topionym. Przepis zapisuję i jeszcze dziś postaram się wykorzystać!!
Kamila Wiska
16 sierpnia 2018 at 07:46Pulpeciki wyglądają bardzo apetycznie i pewnie tak smakują. Do takiej wersji dodałabym jeszcze może trochę warzyw. Osobiście preferuję opcję z sosem pieczarkowym – wyglądają równie pysznie ! 🙂
przybory kuchenne
16 sierpnia 2018 at 20:34o, sos koperkowy brzmi dobrze. z chęcią wypróbuję
Monika
17 sierpnia 2018 at 07:21Przepis kuszący oj kuszący bo w miarę prosty i szybki w przygotowaniu. Więcej zieleni, znacznie więcej zieleni kochana. Byłoby jeszcze smaczniej jak sądzę <3
Aleksandra
20 sierpnia 2018 at 07:47Ja bym wypróbowała takie danie w połączeniu z ryżem brązowym. Ciekawe jak te smaki by się połączyły. Wygląda na to, że dziś na obiad u mnie pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym <3
Karolina
25 sierpnia 2018 at 13:57Dzisiaj na obiad u mnie pulpety z serkiem topionym 😉 bardzo dobre. Uwielbiam Pani Blog <3 Jestem młoda mężatka i zawsze staram wymyślać coś nowego i to dzięki Pani zawsze mi się udaje. Pozdrawiam gorąco i czekam na kolejne przepisy :))
Sara
30 sierpnia 2018 at 07:13Znakomity pomysł na dobry, zdrowy, polski obiad. Jak nic nie pokrzyżuje mi planów przepis wykorzystam przy najbliższej „obiadowej” okazji. Więcej takich przepisów proszę!
Kasia
30 października 2018 at 13:17Nie wiem dlaczego u mnie serek z pulpetów wypłynął 🙂 Danie mimo to PRZEPYSZNE!!!
Grzegorz
2 czerwca 2019 at 14:23Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze bardziej.
https://praktycznakuchnia.pl/2019/03/grochowka/
Malwina
9 lipca 2020 at 19:58Często przygotowuję w domu pulpety na obiad, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Bardzo ciekawi mnie dodatek sera topionego. Muszę wypróbować przepis i mam nadzieję, że zasmakuje mojej rodzinie. Najczęściej przygotowuję dania z ziemniakami, ale myślę, ze kasza w tym przypadku będzie miłą odmianą 🙂