Bułki na słodko/ Domowa Piekarnia

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie przygotowywane są w Poznaniu z okazji dnia św. Marcina, który przypada na 11 listopada. Zrobione są z pysznego ciasta drożdżowo – francuskiego oraz masy składającej się z orzechów, bakalii i białego maku. Wyszły rewelacyjne, rozpływały się wręcz w ustach. Jedyną wadą tych rogali jest fakt, że są trochę pracochłonne ponieważ samo ciasto drożdżowo -francuskie zajmuje sporo czasu aby je wykonać. Efekt finalny natomiast wynagradza nam cały trud włożony w ich wykonanie 🙂 Przepis posiadam z tej strony.

Rogale marcińskie

Drukuj przepis
Czas gotowania: kilka godzin

Składniki

  • Ciasto drożdżowo - francuskie:
  • -24 g drożdży świeżych lub 12 g drożdży suszonych
  • -1 szklanka ciepłego mleka
  • -3,5 szklanki mąki pszennej
  • -3 łyżki cukru
  • -1 jajko
  • -pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • -szczypta soli
  • -225 g masła, w temperaturze pokojowej (z tego 2 łyżki odjąć do ciasta)
  • Nadzienie:
  • -300 g białego maku
  • -100 g masy marcepanowej
  • -3/4 szklanki cukru pudru
  • -100 g orzechów włoskich
  • -100 g migdałów bez skórki
  • -2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • -2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • -3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki
  • Dodatkowo:
  • -1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • -posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania rogalików
  • Lukier:
  • -1 szklanka cukru pudru
  • -2 - 3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie

Ciasto drożdżowo - francuskie:

Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać. Odstawić na 15 minut.

Mąkę pszenną przesiać, dodać rozczyn z drożdży oraz resztę składników i rozetrzeć pomiędzy palcami. Pod koniec dodajemy 2 łyżki rozpuszczonego masła. Wyrabiamy ciasto bardzo krótko - tylko do połączenia; powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt owinąć szczelnie folią i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.

Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

Nadzienie:

Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda (reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę).

Wykonanie:

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 10 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 - 50 minut lub do podwojenia objętości.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 - 30 minut, aż się ładnie zezłocą. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.

Lukier:

W moździerzu umieścić cukier puder i dodać gorącą wodę. Gęstość lukru regulujemy dodatkiem wody lub cukru pudru.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Marzena
    11 listopada 2014 at 19:19

    Śliczne Ci wyszły, pyszności 🙂 dzisiaj wszyscy się objadają rogalami 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    12 listopada 2014 at 00:52

    Przepiękne! Słyszałam, że są pyszne, sama niestety nigdy ich nie jadłam 🙂

    • Reply
      Marta
      13 listopada 2014 at 01:37

      Dziękuje 🙂 Są naprawdę baaardzo przepyszne 🙂 Warto je zrobić 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.