Przystawki i przekąski/ Śniadania i kolacje

Rogaliki na wytrawnie z szynką i żółtym serem

Ostatnio wpadłam na pomysł aby przygotować rogaliki na wytrawnie, z szynką i żółtym serem. Bo kto powiedział, że rogaliki robimy tylko na słodko? 🙂 Zrobiłam je na kolację zamiast kanapek i muszę wam powiedzieć, że wyszły przepyszne. Wierzch dodatkowo posypałam czarnuszką, która nadała im jeszcze ciekawszego smaku. Takie rogaliki możecie przygotować na imprezę, na piknik czy do pracy. Smakują na ciepło i zimno. Polecam 🙂

rogalikirogaliki3rogaliki2

Rogaliki z szynką i żółtym serem

Drukuj przepis

Składniki

  • Ciasto:
  • -2 szklanki mąki
  • -1 płaska łyżeczka cukru
  • -25 g drożdży
  • -1/2 szklanki ciepłego mleka
  • -80 g roztopionego, przestudzonego masła
  • -1 jajko
  • -płaska łyżeczka soli
  • Dodatkowo:
  • -kilka plastrów szynki
  • -kilka plastrów sera żółtego
  • -ketchup lub chutney
  • -czarnuszka, u mnie z Bella - Bis
  • -1 jajko

Przygotowanie

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę, w środku robimy „dołek” dodajemy pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki, połowę ciepłego mleka. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą część cienko rozwałkowujemy na okrąg, dzielimy na 8 trójkątów. Każdy smarujemy cienką warstwą ketchupu, układamy szynkę, ser i ściśle zwijamy rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Marzena
    22 czerwca 2015 at 20:32

    Bardzo lubię takie rogaliki i czasami je robię 🙂 pozdrowionka 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    23 czerwca 2015 at 05:47

    Przepis zapisuję, zapowiada się przepysznie!

  • Reply
    napiecyku
    23 czerwca 2015 at 09:44

    Wyglądają smacznie, najlepsze na ciepłe do barszczu 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    23 czerwca 2015 at 13:19

    Rogaliki zamiast kanapek albo do zupy – świetny pomysł!

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.