Rolada z indyka z brokułem i fetą to soczysta i krucha porcja mięsa, przykryta pod warstwą szynki parmeńskiej to moja pyszna propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Wygląda i smakuje obłędnie! Zachęcam do wypróbowania, napewno domownicy będą pytać o dokładkę 😀
Rolada z indyka z brokułem i fetą
Drukuj przepisSkładniki
- -1 pierś z indyka (800 g)
- -sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek
- -1 brokuł
- -ser feta (130 g)
- -2-3 ząbki czosnku
- -opakowanie szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
- -2 łyżki oleju
Przygotowanie
Pierś z indyka myjemy, osuszamy. Robimy nacięcie (nie do końca) i delikatnie rozkładamy jak książkę. Rozbijamy tłuczkiem (najlepiej pod folią spożywczą, aby nie podziurawić mięsa). Mięso posypujemy przyprawami. Odkładamy.
Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy we wrzątku do miękkości, odcedzamy. Po przestudzeniu rozdrabniamy widelcem razem z serem feta. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz. Mieszamy.
Z brzegu wzdłuż dłuższego boku mięsa układamy farsz na całej jego długości. Roladę zwijamy ściśle, układając łączeniem na dole. Następnie owijamy ją w plasterki szynki (tak aby złączenia filetu nie kończył się razem z złączeniem szynki).
Roladę układamy na blaszce do pieczenia, wierzch polewamy olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 30 minut.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Megly
13 lutego 2018 at 08:59Musi być bardzo smaczne.
Z chęcią bym zjadła. Rolada idealna.
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Marta
14 lutego 2018 at 12:16Jest pyszna! 🙂 Pozdrawiam 🙂
stuja.pl
13 lutego 2018 at 15:00Świetna inspiracja. Uwielbiam blogi o takiej tematyce. Są bardzo inspirujące.’
Marta
14 lutego 2018 at 12:15Dziękuje 🙂
Sylwiaaaaa
18 grudnia 2018 at 15:55Witam 🙂 czy roladę można podać na zimno, pokrojoną w formie przekąski?