Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Święta/ Wielkanoc

Rolada z indyka z brokułem i fetą

Rolada z indyka z brokułem i fetą to soczysta i krucha porcja mięsa, przykryta pod warstwą szynki parmeńskiej to moja pyszna propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Wygląda i smakuje obłędnie! Zachęcam do wypróbowania, napewno domownicy będą pytać o dokładkę 😀

Rolada z indyka z brokułem i fetą

Drukuj przepis
Ilość porcji: 4-6

Składniki

  • -1 pierś z indyka (800 g)
  • -sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek
  • -1 brokuł
  • -ser feta (130 g)
  • -2-3 ząbki czosnku
  • -opakowanie szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
  • -2 łyżki oleju

Przygotowanie

Pierś z indyka myjemy, osuszamy. Robimy nacięcie (nie do końca) i delikatnie rozkładamy jak książkę. Rozbijamy tłuczkiem (najlepiej pod folią spożywczą, aby nie podziurawić mięsa). Mięso posypujemy przyprawami. Odkładamy.

Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy we wrzątku do miękkości, odcedzamy. Po przestudzeniu rozdrabniamy widelcem razem z serem feta. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz. Mieszamy.

Z brzegu wzdłuż dłuższego boku mięsa układamy farsz na całej jego długości. Roladę zwijamy ściśle, układając łączeniem na dole. Następnie owijamy ją w plasterki szynki (tak aby złączenia filetu nie kończył się razem z złączeniem szynki).

Roladę układamy na blaszce do pieczenia, wierzch polewamy olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 30 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Megly
    13 lutego 2018 at 08:59

    Musi być bardzo smaczne.
    Z chęcią bym zjadła. Rolada idealna.
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

    • Reply
      Marta
      14 lutego 2018 at 12:16

      Jest pyszna! 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    stuja.pl
    13 lutego 2018 at 15:00

    Świetna inspiracja. Uwielbiam blogi o takiej tematyce. Są bardzo inspirujące.’

    • Reply
      Marta
      14 lutego 2018 at 12:15

      Dziękuje 🙂

  • Reply
    Sylwiaaaaa
    18 grudnia 2018 at 15:55

    Witam 🙂 czy roladę można podać na zimno, pokrojoną w formie przekąski?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.