Drobiowe roladki faszerowane pieczarkami i serem Korycińskim. To pyszna propozycja na codzienny obiad jak również jako główne danie na wszelkiego rodzaju imprezy 🙂
Roladki drobiowe z pieczarkami
Drukuj przepisSkładniki
- -1 duża, podwójna pierś z kurczaka
- -przyprawa do gyrosa
- -sól, pieprz
- -ostra papryka
- Farsz do roladek:
- -500 g pieczarek
- -1 cebula
- -kawałek sera Korycińskiego lub żółtego
- Sos:
- -3 łyżki śmietany
- -łyżeczka musztardy
- -około pół szklanki wody
- -50 g sera Korycińskiego
- -sól, pieprz do smaku
- -łyżeczka tymianku
- Surówka z czerwonej kapusty:
- -główka czerwonej kapusty
- -1 marchewka
- -1 jabłko
- -2 łyżki octu jabłkowego
- -3 łyżki oliwy z oliwek
- -sól
- Puree ziemniaczane:
- -ziemniaki
- -łyżka masła
- -sól, gałka muszkatołowa
- -koperek
- -trochę mleka lub śmietanki
- Dodatkowo:
- -olej do smażenia
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy na plastry i rozbijamy cienko tłuczkiem na cienkie filety (najlepiej przy pomocy folii aby nie podziurawić mięsa). Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odstawiamy.
Farsz do roladek:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy, kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na niej cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki, solimy i smażymy na niedużym ogniu do odparowania wody. Doprawiamy. Ser Koryciński również kroimy w kostkę.
Na każdy kawałek mięsa łyżką układamy farsz z pieczarek, dodajemy po kilka kostek sera i ściśle zwijamy tworząc roladki.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć krótko roladki z obu stron na złoty kolor. Ułożyć płasko w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości i grubości roladek).
Sos:
Pozostałe pieczarki z farszu ponownie podgrzewamy na patelni. Podlewamy je wodą. Po chwili dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z musztardą i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy ser Koryciński pokrojony w drobną kostkę, doprawiamy przyprawami i dusimy jeszcze całość przez 5 minut ciągle mieszając.
Surówka z czerwonej kapusty:
Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, solimy i dokładnie ugniatamy rękami. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchew oraz jabłko. Całość polewamy octem jabłkowym wymieszanym z oliwą z oliwek. Mieszamy.
Puree ziemniaczane:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy je, przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy masło oraz mleko (mleko dodajemy stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Dodajemy gałkę muszkatołową, sól, oraz posiekany koperek.
Roladki z pieczarkami podajemy z puree ziemniaczanym i surówką np. z czerwonej kapusty.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Marzena
4 lutego 2015 at 20:41Cudne roladki, pysznie się prezentują a dodatek sera korycińskiego to super pomysł:-)
Marta
7 lutego 2015 at 15:42Dzięki 🙂 roladki z tym serem super smakują 🙂
Z Majeczką w kuchni
5 lutego 2015 at 07:23Jak drób to zaraz jestem i ja 🙂 swietne te roladki, smakowicie wygkladaja