Pyszne i aromatyczne roladki schabowe nadziane żółtym serem, ogórkiem kiszonym i papryką. Środek wysmarowany dodatkowo ostrą musztardą dla wyostrzenia ich smaku. Ugotowałam je w delikatnym sosie, dzięki czemu wyszły miękkie i soczyste w środku. Podane na kaszy gryczanej z warzywami z dodatkiem zielonej fasolki. Polecam na codzienny jak i bardziej wykwintny obiad.
Roladki ze schabu z kaszą gryczaną i fasolką szparagową
Drukuj przepisSkładniki
- -10 plastrów schabu
- -4 ogórki kiszone
- -1 papryka czerwona (może być również konserwowa z słoika)
- -kawałek sera żółtego
- -musztarda
- -sól, pieprz
- -papryka ostra
- -mąka do obtoczenia kotletów
- -olej do smażenia
- sos:
- -2,5 szklanki wody
- -2 łyżki mąki pszennej
- -1 łyżka vegety (opcjonalnie kawałek kostki rosołowej)
- -2 łyżki śmietanki kremówki 12 %
- -sól, pieprz
- Dodatkowo:
- -kaszy gryczana
- -opakowanie fasolki szparagowej zielonej
- -2 łyżki oliwy z oliwek
- -łyżka octu balsamicznego
- -sól, pieprz
- -łyżeczka tymianku, bazylii
- -szczypta ostrej papryki
- -garść pestek słonecznika
Przygotowanie
Plastry schabu cienko rozbijamy tłuczkiem (przykrywając je folią aby mięso się nie rozerwało). Posypujemy z obu stron pieprzem, solą i ostrą papryką. Paprykę kroimy w ćwiartki, paprykę i ser żółty w paski. Każdy kawałek mięsa smarujemy cienką warstwą musztardy, następnie układamy po kawałku sera żółtego, ogórka i papryki. Zwijamy ściśle, boki zaginając do środka. Każdą roladkę otaczamy lekko w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki z każdej strony do zrumienienia. Następnie podlewamy je wodą, dodajemy vegetę (lub kostkę rosołową) i dusimy na małym ogniu przez około 30-40 minut. Pod koniec dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i odrobiną gorącego wywaru. Zagotowujemy i doprawiamy.
Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
Fasolkę gotujemy do miękkości, odcedzamy. Przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, tymiankiem i bazylią. Polewamy ją oliwą z oliwek, octem balsamicznym i mieszamy.
Na talerzu układamy fasolkę szparagową, kaszę gryczaną, roladki i sos. Podajemy.
Smacznego 🙂
4 komentarze
http://cynamon.net.pl
15 lutego 2015 at 12:56Bardzo apetyczny, kolorowy i zdrowy obiadek! Mniam 😉
domowacukierniaewy.blox.pl
15 lutego 2015 at 13:27Pyszna propozycja na obiad, całe danie prezentuje się znakomicie 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
15 lutego 2015 at 17:10Uwielbiam takie roladki! Całość prezentuje się bardzo smakowicie!
Marzena
15 lutego 2015 at 18:17Rewelacyjne roladki, pysznie wyglądają 🙂