Sałatka Cezar w moim wydaniu. Pieczony kurczak podany na sałacie z dodatkiem chrupiących grzanek i chipsów z boczku. Cały smak dopełnia sos, który jest ostry i wyrazisty w smaku. Sałatkę posypałam prażonymi ziarnami, od których stałam się ostatnio uzależniona. Dodaję je do większości moich dań. Ich dodatek sprawia, że dania stają się smaczniejsze i o wiele zdrowsze. Mieszanka ziaren składa się z prażonego słonecznika, pestek dyni i konopi siewnych. Zachęcam do zrobienia takiej sałatki w swojej kuchni bo jest naprawdę przepyszna! 🙂
Sałatka a'la cezar
Drukuj przepisSkładniki
- Pierś z kurczaka:
- -350 g piersi z kurczaka
- -1 łyżka przyprawy do gyrosa, 2 ząbki czosnku, łyżeczka tymianku, sól, pieprz 2 łyżki oliwy
- Grzanki:
- -6 kromek chleba np. tostowego
- -odrobina oliwy
- -1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- -papryka słodka i ostra
- -bazylia, zioła prowansalskie
- -sól
- Sos:
- -4 łyżki jogurtu
- -2 płaski łyżki majonezu
- -1 łyżka ostrej musztardy
- -2 ząbki czosnku
- -pół łyżeczki startego imbiru
- Dodatkowo:
- -mieszanka sałat lub sałata lodowa
- -6 plastrów parzonego boczku
Przygotowanie
Grzanki:
Z kromek chleba odkrawamy skórki, kroimy je w kostkę. Przekładamy do miski, polewamy oliwą i mieszamy z czosnkiem, papryką, ziołami i solą. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Grzanki przekładamy na blachę i rozkładamy je na jej połowie. Z drugiej strony układamy plasterki boczku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Boczek pieczemy do momentu kiedy stanie się przypieczony i chrupiący.
Pierś z kurczaka:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy marynatą z podanych przypraw. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, po chwili kroimy w plasterki.
Sos:
Do miski dodajemy jogurt, majonez, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir. Wszystko dokładnie mieszamy.
Wykonanie:
Chipsy z boczku kroimy na mniejsze części. Sałatę układamy na talerzu, na wierzchu układamy kurczaka, grzanki oraz boczek. Wierzch polewamy sosem.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy