Sałatka „leśna polana” zaskakuje swoim wyglądem jak i smakiem. Jestem pewna, że zaciekawi każdego kto ją zobaczy. Do jej przygotowania będziecie potrzebować tortownicy, w której układamy poszczególne warstwy składników. Konieczne jest jej schłodzenie przed podaniem, aby bez problemu wyjąć ją później na talerz. Sałatka smakuje naprawdę pysznie, jak dla mnie jest ona lepszą wersją tradycyjnej sałatki jarzynowej.
Przy krojeniu i obieraniu warzyw pomocne mi były noże, które otrzymałam w paczce niespodziance od Fiskars. W zestawie znajdował się duży i ostry nóż szefa kuchni oraz mniejszy, uniwersalny do obierania i krojenia warzyw i owoców. Oba noże są ostre, solidnie wykonane i stabilne. Łatwo się z nimi „pracuje” w kuchni dzięki czemu w prosty sposób możemy przyrządzić wiele dań. Całą ofertę noży i akcesoriów kuchennych możecie znaleść na stronie producenta pod tym linkiem.
Sałatka leśna polana
Drukuj przepisSkładniki
- -duży słoik pieczarek marynowanych
- -3 duże marchewki
- -300 g piersi z kurczaka
- -sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- -3 ogórki konserwowe
- -3 jajka
- -100 g sera żółtego
- -3 duże ziemniaki
- -pęczek szczypiorku
- -majonez
Przygotowanie
Marchewkę, ziemniaki myjemy i gotujemy. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Smażmy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, studzimy. Jajka i ogórki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy.
Tortownicę o średnicy około 22 cm, wykładamy folią spożywczą (spód i boki). Na dnie układamy pieczarki (główkami do dołu), posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Następnie na pieczarkach układamy marchewkę, którą smarujemy cienką warstwą majonezu, delikatnie ugniatamy. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie wykładamy pierś z kurczaka oraz ogórki. Ponownie smarujemy cienką warstwę majonezu, posypujemy solą i pieprzem. Następnie wykładamy posiekane jajka i ser żółty. Smarujemy cienką warstwę majonezu, delikatnie ugniatamy warstwy. Na koniec wykładamy ziemniaki, posypujemy je solą i pieprzem oraz smarujemy cienką warstwą majonezu.
Formę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnego dnia formę wyjmujemy z lodówki, sałatkę odwracamy do góry dnem na duży płaski talerz. Delikatnie zdejmujemy obręcz, uważając aby nie naruszyć warstw sałatki.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Megly
21 września 2016 at 10:12Prezentuje się świetnie 🙂 Faktycznie wygląda na mocno inspirowaną leśnymi klimatami. Super! Chciałabym jej spróbować 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
piegusek
23 września 2016 at 08:43chodzi za mną ta sałatka już od dłuższego czasu…. ciekawe kiedy ją w końcu zrobię
Katarzynka
27 kwietnia 2017 at 19:41Witam a jaki majonez do tego najlepiej?
Marta
27 kwietnia 2017 at 20:08Ja używam zawsze majonezu Kieleckiego – jak dla mnie najlepszy 🙂