Sałatka z grillowanym serem halloumi i ananasem to pyszne połączenie. Dodajmy do tego sałatę roszponkę oraz prażone włoskie orzechy i mamy pyszną potrawę na kolację. Polecam przy najbliżej okazji spróbować takiego połączenia smaków, obiecuje że się nie zawiedziecie.
Sałatka z grillowanym serem halloumi i ananasem
Drukuj przepisSkładniki
- -sałata roszponka (całe opakowanie)
- -opakowanie sera halloumi (225 g)
- -kilka plastrów ananasa (ja użyłam świeżego)
- -garść orzechów włoskich
- Sos:
- -1 łyżka miodu
- -sok z połowy cytryny
- -6 łyżek oliwy
- -sól, pieprz
Przygotowanie
Ser halloumi kroimy na plastry o szerokości około 1 cm. Plastry ananasa kroimy na mniejsze kawałki. Patelnię grillową rozgrzewamy. Układamy na niej plasterki ananasa. Grillujemy po kilka minut z każdej strony. Następnie na tej samej patelni grillujemy ser halloumi z obu stron po kilka minut (do zrumienienia). Posiekane orzechy prażymy na suchej patelni. Odkładamy. Na talerzach układamy roszponkę, na wierzchu układamy plastry sera i ananasa. Wierzch posypujemy orzechami i polewamy sosem.
Sos:
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą w miseczce, doprawiamy.
Smacznego 🙂
3 komentarze
i-przyprawy.pl
20 listopada 2017 at 18:09Bardzo fajnie opisane i ciekawy blog. Zapisuję w zakładki i pozdrawiam.
MariaMaria
27 listopada 2017 at 19:39Ale apetycznie wygląda <3 Będzie na obiadek :))
Adela
8 lutego 2023 at 06:12Myślę że taka kompozycja składników może smakować rewelacyjnie. Super przepis.