Słodka gruszka, wyrazisty ser i chrupiące orzechy na mieszance sałat. Wszystko polane sosem miodowo – cytrynowym. Przepyszna sałatka z ciekawą kompozycją smakową. Polecam każdemu 🙂
Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami
Drukuj przepisSkładniki
- -mix sałat
- -1 duża gruszka lub 2 mniejsze
- -50 g sera z niebieską pleśnią
- -garść orzechów włoskich
- Sos miodowy:
- -2 łyżki miodu
- -sok z połowy cytryny
- -6 łyżek oliwy z oliwek
- -sól, pieprz
Przygotowanie
Sałatę układamy na talerzach. Gruszkę myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na cienkie kawałki. Orzechy prażymy na suchej patelni. Ser pleśniowy kroimy w kostkę.
Na sałacie układamy kawałki gruszki, kostki sera, posypujemy orzechami. Polewamy sosem.
Sos:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Smacznego 🙂
16 komentarzy
Marzena
1 września 2014 at 19:32Ale pyszna ta twoja sałatka 🙂 do schrupania 🙂
Marta
2 września 2014 at 14:02Dziękuję 🙂
Lena
2 września 2014 at 07:40Zjadłabym z miłą chęcią 🙂
Marta
2 września 2014 at 13:41Zachęcam do zrobienia. Bardzo szybko się robi 🙂
magda
6 sierpnia 2015 at 12:01znam ta salatke.jest boska.cudna.przesmaczna.ja robie z ruccola
Claudia
3 grudnia 2015 at 20:38Tez ja robie 🙂 jest pyszna ale sos robie miodowo musztardowy 🙂
Becia
14 maja 2016 at 19:57A ja winogrona jeszcze dodaję.
Marta
14 maja 2016 at 21:26Z winogronami też musi być pyszna 🙂
Magda
24 września 2016 at 17:31Sałatka pycha :-). Przy 10 miesięcznym dziecku, można zrobić w czasie drzemki 😉
Marta
27 czerwca 2018 at 19:15Witam, ktory miod bedzie najlepisizy do sosu. Dziekuje.
Monika
18 października 2018 at 21:22Witam, a czy można z sałatą lodową, a nie z miksem?
ewabie
30 października 2018 at 10:32moja ulubiona! jest naprawdę niesamowicie smaczna <3
Ania
3 lipca 2019 at 23:00Sałatka smaczna, ale chyba wymaga przygotowania tuż przed podaniem na stół, Ja zrobiłam godzinę wcześniej i sałata zupełnie nasiąknęła sokiem z gruszki i dressingiem 🙁
Magda
22 grudnia 2022 at 10:44każdą sałatkę z miksem sałat jaką robię wcześniej, to sosem polewam dopiero przed podaniem, tak samo robię np. z prażonym słonecznikiem czy orzeszkami, żeby nie straciły chrupkości:)
Funia
9 maja 2021 at 08:59Jadłam, przepyszna.
Iwona
30 grudnia 2022 at 11:50Chętnie skosztuję takie pyszności