Sałatka z mozzarellą, pomidorkami, kurczakiem, rukolą i grzankami to moja propozycja na pyszną kolację, przekąskę lub przystawkę dla gości. Prosta do wykonania i bardzo smaczna.
Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i kurczakiem
Drukuj przepisSkładniki
- -Pierś z kurczaka (przyprawy do marynaty: 2 ząbki czosnku, papryka ostra, pieprz, sól, tymianek, 2 łyżki oliwy extra virgin, przyprawa do mięs lub do kurczaka,
- -rukola
- -pomidorki koktajlowe
- -2 kulki sera mozzarella
- Sos vinegrette:
- -1 ząbek czosnku
- -płaska łyżka cukru trzcinowego lub łyżka miodu
- -czubata łyżeczka musztardy dijon
- -sok z połówki cytryny
- -bazylia, tymianek, oregano
- -pieprz, sól
- -kilka łyżek oliwy extra virgin
- -kilka kromek chleba na grzanki (ja użyłam 3)
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Każdą z dwóch połówek przekrawamy wzdłuż na pół. W ten sposób otrzymamy 4 części. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą w misce i nacieramy nią dokładnie wszystkie kawałki kurczaka. Ostawiamy do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Ser mozzarella kroimy na cienkie plasterki, pomidorki kroimy na pół.
Kromki chleba kroimy w równą kostkę (bez skórek), skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy ostrą papryką i solą, mieszamy. Przygotowane grzanki rumienimy na mocno rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu).
Sos vinegrette:
Do moździerza dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, cukier trzcinowy lub miód, sok z połówki cytryny (wcześniej umytej i wyparzonej), musztardę, zioła i przyprawy. Ucieramy, a następnie cienkim strumieniem wlewamy oliwę z oliwek dokładnie mieszając do połączenia się wszystkich składników.
Pierś z kurczaka smażymy na patelni grillowej lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Po upieczeniu kroimy w cienkie plasterki.
Wykonanie:
Na talerzu układamy garść rukoli, na niej na przemian plasterki mozzarelli i kurczaka. Dodajemy pomidorki, posypujemy grzankami i polewamy sosem vinegrette.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy