Dzisiaj zapraszam Was na sałatkę z pieczonym kalafiorem, pomidorami, serem feta, rukolą i cieciorką. Kalafior upiekłam wcześniej z dodatkiem przyprawy curry i kurkumy, który stał się hitem w naszym domu, ponieważ smakuje przepysznie. Pierwsza porcja, którą upiekłam dzień wcześniej nie doczekała sałatki, ponieważ zjedliśmy go zaraz po upieczeniu 🙂 Dopiero dzień później udało mi się upiec kalafior ponownie i zrobić z niego sałatkę, która okazała się bardzo smaczna. Taką sałatkę możemy zjeść na drugie śniadanie lub kolację czy zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na lunch do pracy.
Moją sałatkę podałam w salaterce ze sklepu Garneczki.pl serdecznie zapraszam was na ich stronę. Możecie zakupić tam m.in. wiele fajnych gadżetów kuchennych 😊😉
Sałatka z pieczonym kalafiorem, pomidorami i rukolą
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kalafior
- -kilka łyżek oliwy lub oleju
- -1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz
- -1 czerwona cebula
- -garść pomidorków koktajlowych
- -180 g sera feta
- -1 puszka cieciorki lub mix fasoli z cieciorką, odsączonej z zalewy
- -2 garści rukoli, umytej i drobniej posiekanej
- -kawałek startego sera długodojrzewającego, np. pecorino (opcjonalnie)
- Sos:
- -4 łyżki oliwy lub oleju
- -1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- -łyżeczka cukru (ja użyłam trzcinowego)
- -łyżeczka ostrej musztardy
- -łyżka octu balsamicznego
- -sól, pieprz
Przygotowanie
Kalafior myjemy, osuszamy i dzielimy na różyczki. W misce mieszamy oliwę z przyprawami, przekładamy do niej kalafior i mieszamy całość dokładnie. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Układamy na niej różyczki kalafiora i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Po upieczeniu studzimy. Czerwoną cebulę kroimy w półtalarki, pomidorki kroimy na pół, a ser feta w kostkę.
Do miski przekładamy wystudzony kalafior, rukolę, ser feta i resztę składników. Zalewamy sosem, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do salaterki i posypujemy serem twardym np: pecorino romano
Sos:
W shakerze do sosów, który możecie kupić tutaj umieszczamy wszystkie składniki sosu. Zatrzaskujemy gumę i energicznym ruchem potrząsamy pojemnikiem. Po chwili mamy gotowy sos 🙂
4 komentarze
piegusek
3 lipca 2017 at 07:08taka sałatka napewno by mi smakowała ☺
portal kulinarny
10 lipca 2017 at 21:54W Internecie można znaleźć wiele inspiracji. Portale kulinarne to prawdziwa kopalnia dobrych pomysłów.
Dietomix
17 marca 2023 at 19:25Bardzo lubię kalafior i z przyjemnością skosztuję takiej sałatki. Wygląda niesamowicie.
Bloggo
19 sierpnia 2023 at 16:40Lubię Twoje przepisy!