Schab w sosie barbecue z jabłkami i cebulką to bardzo smaczne danie, a dodatek sosu barbecue fajnie podkreśla smak całego dania. Takie mięso to świetny pomysł na obiad lub wędlinę na kanapki 🙂
Schab w sosie barbecue z jabłkami
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg schabu
- -2 łyżki majeranku
- -sól, pieprz
- -3 -4 łyżki sosu barbecue
- -pół szklanki czerwonego wina
- -3 cebule
- -6 jabłek
Przygotowanie
Schab myjemy, osuszamy. Nacieramy majerankiem, solą oraz pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodporny. Wierzch smarujemy sosem babecue. Cebulę kroimy w pół plasterki, podsmażamy na łyżce masła do zeszklenia. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Dodajemy na patelnię, mieszamy i wykładamy na blaszkę ze schabem. Całość podlewamy winem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 1,5 godziny (do momentu aż mięso będzie miękkie).
Smacznego 🙂
11 komentarzy
Marzena
18 sierpnia 2015 at 19:08Pyszny pomysł. Ten sos jest pyszny 🙂
z majeczką w kuchni
18 sierpnia 2015 at 20:35Świetnie to wymysliłaś, super pomysł na mięso
Marta
24 sierpnia 2015 at 21:18Dzięki, mięso wyszło wyjątkowo pyszne 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
19 sierpnia 2015 at 09:44Fantastyczne mięsko!
Marta
19 sierpnia 2015 at 17:45Świetnie się prezentuje, chętnie wprosiłaby się na takie mięsko 😉
Marta
24 sierpnia 2015 at 21:31Zapraszam 🙂
Agnieszka - PolskaZupa
20 sierpnia 2015 at 08:43Od jakiegoś czasu marzy mi się pieczony schab, więc jak już wrócę do domu i będę miała dostęp do piekarnika to upiekę 🙂
Piotr
20 sierpnia 2015 at 20:29Wygląda tak pysznie, że mam ochotę pochłonąć cały ten kawałek 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
20 sierpnia 2015 at 22:11Dla mnie bomba 🙂
Kasia
18 sierpnia 2018 at 12:57właśnie piekę tylko nie wiem czy przykryć to mięso w naczyniu czy otwarte ma być??
Marta
18 sierpnia 2018 at 13:23Można przykryć.