Makaron tagliatelle w sosie śmietanowym z dodatkiem pesto z suszonych pomidorów. Szybkie i pyszne danie. Na pewno zagości na naszym stole jeszcze nie jeden raz.
Tagliatelle w sosie śmietanowym z dodatkiem pesto
Drukuj przepisSkładniki
- -opakowanie makaronu Tagliatelle
- -2 nieduże cebule
- -350 g chudego boczku
- -350 ml słodkiej śmietany, np 18%
- Pesto z suszonych pomidorów:
- -2 łyżki orzechów włoskich lub migdałów
- -6 suszonych pomidorów
- -1 ząbek czosnku
- -pół pęczka bazylii
- -3 łyżki oliwy z oliwek
- -sól, pieprz
- -2 łyżki startego żółtego sera
Przygotowanie
Boczek kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, smażymy aż tłuszcz się wytopi a boczek się lekko podsmaży. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy wszystko jeszcze przez około 5-10 minut aż wszystko zmięknie. Wlewamy śmietanę i dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Dodajemy pesto z suszonym pomidorów, mieszamy i gotujemy całość przez 5 minut.
Pesto z suszonych pomidorów:
W rozdrabniaczu lub blenderze miksujemy orzechy, dodajemy posiekane suszone pomidory i czosnek, listki bazylii i oliwę z oliwek. Miksujemy do rozdrobnienia. Doprawiam solą i pieprzem.
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
Marzena
21 listopada 2014 at 18:58Uwielbiam taki makaron 🙂 mogłabym jeść codziennie 🙂