Dania obiadowe/ Makarony

Tagliatelle w sosie śmietanowym z dodatkiem pesto

Makaron tagliatelle w sosie śmietanowym z dodatkiem pesto z suszonych pomidorów. Szybkie i pyszne danie. Na pewno zagości na naszym stole jeszcze nie jeden raz.

Tagliatelle w sosie śmietanowym z dodatkiem pesto

Drukuj przepis
Czas gotowania: 45

Składniki

  • -opakowanie makaronu Tagliatelle
  • -2 nieduże cebule
  • -350 g chudego boczku
  • -350 ml słodkiej śmietany, np 18%
  • Pesto z suszonych pomidorów:
  • -2 łyżki orzechów włoskich lub migdałów
  • -6 suszonych pomidorów
  • -1 ząbek czosnku
  • -pół pęczka bazylii
  • -3 łyżki oliwy z oliwek
  • -sól, pieprz
  • -2 łyżki startego żółtego sera

Przygotowanie

Boczek kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, smażymy aż tłuszcz się wytopi a boczek się lekko podsmaży. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy wszystko jeszcze przez około 5-10 minut aż wszystko zmięknie. Wlewamy śmietanę i dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Dodajemy pesto z suszonym pomidorów, mieszamy i gotujemy całość przez 5 minut.

Pesto z suszonych pomidorów:

W rozdrabniaczu lub blenderze miksujemy orzechy, dodajemy posiekane suszone pomidory i czosnek, listki bazylii i oliwę z oliwek. Miksujemy do rozdrobnienia. Doprawiam solą i pieprzem.

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    Marzena
    21 listopada 2014 at 18:58

    Uwielbiam taki makaron 🙂 mogłabym jeść codziennie 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.