Pyszna, wytrawna tarta ze szpinakiem i serem feta. Na genialnym, kruchym spodzie. Szybka do zrobienia. Można podać ją na obiad lub kolację 🙂
Tarta ze szpinakiem
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto kruche:
- -250 g mąki pszennej
- -125 g masła lub margaryny
- -1 / 4 łyżeczki soli
- -1 żółtko
- -1 łyżka kwaśnej śmietany
- Dodatki:
- -2 łyżki masła
- -3 ząbki czosnku
- -450 g szpinaku
- -2 jajka
- -150 g sera feta
- - pieprz
- - łyżeczka tymianku
- -pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Ciasto kruche:
Zimne masło siekamy razem z mąka. Dodajemy sól, żółtko i kwaśną śmietaną. Szybko zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę na tartę (o średnicy 26 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wylepiamy nim formę, następnie nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut do lekkiego zbrązowienia.
Dodatki:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek, smażymy chwilkę do zeszklenia (pół minuty). Dodajemy szpinak i smażymy do miękkości. Odcedzamy z nadmiaru wody. Studzimy, siekamy na mniejsze części.
W misce mieszamy jajka z serem feta. Dodajemy posiekany wcześniej szpinak, pieprz, tymianek oraz gałkę muszkatołową. Mieszamy.
Podpieczony spód tarty wyjmujemy z piekarnika, wylewamy masę szpinakową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 20 minut.
Smacznego 🙂
3 komentarze
z majeczką w kuchni
29 kwietnia 2015 at 11:28Pycha! lubię taka tartę ze szpinakiem
napiecyku
29 kwietnia 2015 at 11:38Szpinak, feta i kruche ciasto, to bardzo smaczne połączenie, zapisuję się na jedną porcję 🙂
Marta
5 maja 2015 at 16:10Zapraszam 🙂