Torcik z truskawkami
Otrzymałam wiele próśb na fecebooku o podanie przepisu na te ciasto, a więc dzisiaj wrzucam obiecany przepis 🙂 Ciasto wykonałam z sezonowych truskawek, które mamy pod dostatkiem w sklepach i na targowiskach. Jego przygotowanie zajmie nam bardzo mało czasu a efekt finalny zachwyci nie jedno oko i podniebienie 🙂 Ciacho jest bez pieczenia, idealne na zbliżające się upały. Zachęcam do zrobienia i podzielenia się zdjęciem swojego wykonanego deseru na moim fecebooku 🙂
Torcik z truskawkami
Drukuj przepisSkładniki
- Spód:
- -150 g biszkoptów
- -2 łyżki roztopionego masła
- -4 łyżki kremu czekoladowego
- Mus truskawkowy:
- -2 galaretki truskawkowe
- -2 szklanki wrzątku
- -500 g truskawek, zmiksowanych
- -400 g serków homogenizowanych
- -4 łyżki cukru pudru
- -250 ml śmietanki 30 %
- Dodatkowo:
- -truskawki do dekoracji
Przygotowanie
Spód:
Biszkopty przekładamy do malaksera, rozdrabniamy. Dodajemy roztopione masło i krem czekoladowy. Mieszamy do połączenia i wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm.
Pokrojone w plasterki truskawki wykładamy wokoło tortownicy. Odstawiamy.
Mus truskawkowy:
2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywny krem (trochę odkładamy do dekoracji). Do miski przelewamy galaretkę, dodajemy ubitą śmietanę, zmiksowane truskawki, cukier puder i serki waniliowe. Masę mieszamy i wylewamy na spód ciasteczkowy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Truskawki kroimy w plastry. Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami.
Smacznego 🙂
3 komentarze
piegusek
19 czerwca 2016 at 19:49pyszne i jakie ładne
Megly
20 czerwca 2016 at 11:12Torciki truskawkowe są najlepsze na lato 🙂 Tym bardziej, ze teraz truskawek jest pod dostatkiem 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂
Justa
1 lipca 2016 at 08:52Torcik wygląda niezwykle smakowicie! Wykorzystam przepisrobiąc ciasto urodzinowe mojemu mężowi!