Ciasto drożdżowe to mój ulubiony wypiek. Uwielbiam je pod każdym względem! 🙂 Za każdym razem smakuje wspaniale, niezależnie od dodatków! 🙂 Ostatnio przygotowałam drożdżowy wieniec z bakaliami, który wyszedł przepyszny! Mięciutki, pachnący cynamonem, mocno bakaliowy. W sam raz do kawy lub herbaty. Będzie doskonale pasować na Świątecznym stole. Dużo osób prosiło mnie o przepis, a więc już jest 🙂 Zapraszam.
Wieniec drożdżowy z bakaliami
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -450 g mąki pszennej
- -50 g cukru
- -pół łyżeczki soli
- -1 szklanka mleka
- -20 g świeżych drożdży
- -70 g masła, rozpuszczonego
- Nadzienie:
- -100 g żurawiny, u mnie od Helio
- -100 g rodzynek
- -50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- -1 łyżka cynamonu
- -1 łyżeczka przyprawy do piernika
- -3 łyżki soku jabłkowego lub pomarańczowego
- -100 g orzechów, np. orzechów włoskich, laskowych lub migdałów (drobno posiekanych)
- -100 g miękkiego masła
- -2 łyżki cukru brązowego
- Dodatkowo:
- -1 jajko roztrzepane, do posmarowania
Przygotowanie
Ciasto:
W miseczce rozpuszczamy pokruszone drożdże z połową szklanki letniego mleka i łyżką cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut (do wyrośnięcia). Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru i mąki, wyrośnięty rozczyn, wystudzone masło i sól. Wyrabiamy około 15 minut na miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy w kulę i przekładamy do dużej miski do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1 ? 1,5 godziny.
Nadzienie:
Do małego rondelka przekładamy żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, cynamon, przyprawę do piernika i sok. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilkę do momentu, aż owoce zmiękną i wchłoną cały płyn. Po wystudzeniu mieszamy z posiekanymi orzechami, masłem i cukrem brązowym.
Wykonanie:
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy (delikatnie posypując mąką) na prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm. Nadzienie rozsmarowujemy na cieście. Wzdłuż dłuższego boku zwijamy ściśle ciasto w roladę. Zwiniętą roladę przenosimy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie dwa końce rolady łączymy ze sobą tworząc okrąg. Teraz ostrym nożem robimy nacięcia co 3 cm (nie do końca, aby nie przeciąć ciasta). Każdy rozcięty kawałek delikatnie obracamy na bok.
Wieniec odkładamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykrywamy go ściereczką kuchenną). Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25-30 minut.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Piegusek
12 kwietnia 2017 at 21:59masz rację to jest bardzo smaczne ciasto… zgłodniałam
Marta
12 kwietnia 2017 at 22:00Pięknie wygląda a na pewno jeszcze lepiej smakuje. Już zapisałam przepis i na pewno kiedyś spróbuję zrobić
Basia
12 kwietnia 2017 at 22:01Uwielbiam takie ciasta!
Milena
18 kwietnia 2017 at 20:55Aż tak pięknie wygląda że szkoda konsumować Dzięki za przepis i wspaniały pomysł na weekendowe przysmaki
Marta
18 kwietnia 2017 at 20:56Super, cieszę się, że przepis przypadł do gustu
Olekpo z Bydgoszczy
19 kwietnia 2017 at 23:11Kto by pomyślał, że to takie łatwe ciasto 😀
Olga
25 maja 2017 at 22:07Wygląda naprawdę wspaniale, a założę się, że smakuje jeszcze lepiej. Kolejny przepis na mojej liście tych do wypróbowania 😉