Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Nie dość, że są bardzo smaczne to ich przygotowanie zajmuje o wiele mniej pracy. Dzisiaj mam dla Was świetną propozycję obiadową na zapiekankę z makaronem, kurczakiem i jarmużem. Całość zapieczona w sosie beszamelowym z dodatkiem pesto. Danie smakuje przepysznie, szczerze polecam 🙂
Ja swoją zapiekankę przygotowałam w garnku żeliwnym od Staub w formie dyni. Potrawy wykonane w takim naczyniu wyglądają bardzo efektownie, a więc doskonale będą prezentować się na stole. Garnek wykonany jest z żeliwa co gwarantuje wytrzymałość w wysokich temp. Świetnie nada się do przygotowania wszelkich dań tj. gulasze, zapiekanki, bigos i wiele innych. Pojemność garnka wynosi 3.45 l. Garnek nadaje się nie tylko do pieczenia w piekarniku, ale również we wszelkiego rodzaju kuchenkach (także indukcyjnych).
Zapiekanka z makaronem i jarmużem w sosie beszamelowym
Drukuj przepisSkładniki
- -400 g makaronu
- -400 g mięsa z kurczaka, mielonego
- -150 g jarmużu
- -2 marchewki
- -1 duża cebula
- -sól, pieprz, zioła prowansalskie
- Sos beszamelowy:
- -2 łyżki masła
- -2 łyżki mąki pszennej
- -2 szklanki mleka
- -100 g sera startego mozzarella
- -sól, pieprz
- -2 łyżki pesto bazyliowego
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy. Drobno posiekany i umyty jarmuż gotujemy w wodzie przez 15 minut. Po tym czasie przekładamy na sitko i dobrze odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodajemy marchewkę startą na tarce na dużych oczkach. Gdy warzywa zmiękną dodajemy zmielone mięso z kurczaka. Smażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy przygotowany wcześniej jarmuż. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy razem z duszonymi warzywami i mięsem. Zapiekankę zalewamy sosem beszamelowym, dodajemy pesto i mieszamy całość łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 i zapiekamy 20 minut.
Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie rózgą. Gdy mąką się dobrze połączy z masłem wlewamy mleko. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy starty ser, mieszamy.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
piegusek
21 września 2017 at 15:18wspaniały garnek i danie ☺
najlepsze panele podłogowe
26 września 2017 at 13:30Genialny garnek 🙂 Skąd go masz?
Agata Obuch
27 września 2017 at 13:55Uwielbiam wszystko co związane z sosem beszamelowym. Danie wyszło mi wybornie. Dzięki 😀
Marta
3 października 2017 at 21:09Super!! Cieszę się, że smakowało 🙂
MariaMaria
5 października 2017 at 17:09Masz mega wyobraźnię! Muszę wypróbować :d
Marcin
12 października 2017 at 20:53Muszę wypróbować przepis.