Zapiekanka z ziemniaków przekładana nadzieniem z szpinaku i masy serowej. Bardzo smaczna, sycąca porcja zapiekanki w sam raz na obiad. Można dla urozmaicenia dodać do niej np. kawałki piersi z kurczaka. Prosta i szybka w wykonaniu. Polecam.
Zapiekanka z szpinakiem i ziemniakami
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg ziemniaków
- -0.5 kg szpinaku
- -2 ząbki czosnku
- -1 cebula
- -1 por
- -4 jajka
- -200 g sera feta
- -250 sera ricotta lub zmielony twarożek
- -3 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany 18 %) do szpinaku + 4 łyżki do masy serowej
- -oliwa z oliwek
- -masło
- -sól, pieprz
- -gałka muszkatołowa, oregano
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Następnie gotujemy w garnku z wodą około 5 minut (do miękkości, trzeba uważać aby ziemniaki się nie rozpadały). Odcedzamy na sitku i studzimy.
Szpinak myjemy, smażymy na patelni (5 minut) na łyżce masła z dodatkiem 2 ząbków czosnku drobno posiekanych. Dokładnie odcedzamy na sicie i drobniej kroimy.
Na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła lub oliwy, wrzucamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora pokrojonego na kawałeczki. Smażymy do miękkości.
W dużej misce wbijamy jajka, roztrzepujemy z 3 łyżkami jogurtu greckiego. Dodajemy szpinak, cebulę z porem oraz połowę ricotty i połowę rozdrobnionego sera feta. Mieszamy, doprawiamy przyprawami (oprócz soli bo ser feta jest wystarczająco słony).
W osobnej misce mieszamy resztę fety, ricotty oraz jogurtu greckiego.
Formę prostokątną o wymiarach około 20 x 26 cm smarujemy łyżką oliwy lub masła. Przekładamy na nią połowę równo ułożonych ziemniaków, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wykładamy masę szpinakową a następnie masę serową. Przykrywamy pozostałymi ziemniakami, doprawiamy je solą, pieprzem, oregano i skrapiamy ją 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut, następnie włączamy funkcje grilla na około 5-10 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu zapiekanki.
Po upieczeniu należy chwilę poczekać z krojeniem aż całość zastygnie.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy