Kurczak pieczony w całości z dodatkiem jabłek. Wychodzi bardzo smaczny i aromatyczny. Dodatkowo pod piersi kurczaka włożyłam plasterki pomarańczy oraz masło dzięki czemu pierś nie wyszła sucha. Była miękka i soczysta w środku. Moja dzisiejsza propozycja to idealny pomysł na niedzielny obiad lub spotkanie w większym gronie. Polecam.
Kurczak pieczony z jabłkami
Drukuj przepisSkładniki
- -1 średni kurczak (1-1,5 kg)
- -przyprawy: słodka i ostra papryka, sól, pieprz, oregano, mielona kolendra, tymianek, przyprawa do kurczaka
- -olej
- -2 ząbki czosnku
- -masło
- -1 pomarańcza
- -3-4 jabłka
Przygotowanie
Kurczaka myjemy, osuszamy. W miseczce mieszamy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz trochę oleju do otrzymania gęstej marynaty. Nacieramy nią całego kurczaka. Środek kurczaka solimy. Kurczaka przekładamy do dużej miski, przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Następnie delikatnie odsunąć skórę od piersi kurczaka i włożyć w środek po trochę masła.
Pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć. Odkroić 2 plastry i włożyć je pod skórę na piersiach kurczaka (w to samo miejsce gdzie włożyliśmy masło).
Środek nadziewamy ciasno jabłkami (pokrojonymi na ósemki) aby wypełnić całe wnętrze. Spinamy ściśle wykałaczkami.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch dodatkowo smaruję rozpuszczonym masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny. W razie konieczności gdy wierzch się zbyt mocno przypieka wystarczy kurczaka przykryć folią aluminiową.
Ja dodatkowo ułożyłam 2 jabłka pokrojone w ósemki na dno formy (około 30 minut przed końcem pieczenia) oraz podlałam kurczaka podczas pieczenia wywarem warzywnym .
Smacznego 🙂
10 komentarzy
Marzena
5 września 2014 at 21:41Pyszna propozycja na obiad, wygląda smakowicie 🙂
Marta
8 września 2014 at 22:29Dziękuję. Był bardzo smaczny 🙂
apetycznakuchnia
6 września 2014 at 19:57Kurczak wygląda obłędnie:) Uwielbiam połączenie kurczak + cytrusy:)
Marta
8 września 2014 at 22:10Dziękuje 🙂 W takim połączeniu smakowym kurczak smakuje wyśmienicie 🙂
Martunia
16 września 2014 at 11:59A jakie jabuszka będą dla kurczaka najodopowiedniejsze?? pytam bo planuje zrobić go i zaprosić rodzinę a więc wszystko musi się udac 😀
Marta
16 września 2014 at 13:23Najlepiej sprawdzą się miękkie, słodko- kwaśne jabłka. Ważne aby nie były zbyt dojrzałe aby po upieczeniu nie rozpadły się całkowicie 🙂
Dominika
26 marca 2016 at 13:27Jakie proporcje tych przypraw ?
Damiano
17 lipca 2016 at 12:47Witam nie jest napisane czy piec pod przykryciem. Pozdrawiam.
Damiano
17 lipca 2016 at 14:20Piekłem bez przykrycia jest pyszne i jabłka z sosu jakie pyszne mniam 🙂 dziękuje za przepis 🙂
magda
10 listopada 2016 at 10:41żeby pierś wyszła soczysta jest bardzo prosty sposób… drób do pieczenia układamy na brzyszku :] (kurczak leży na piersiach)….. na 10-15 min. przed końcem pieczenia można przełożyć kurczaka do góry piersiami, żeby się przyrumieniły…… POLECAM