Muffiny w wersji wytrawnej z żółtym serem, boczkiem i suszonymi pomidorami. Wychodzą bardzo smaczne, wilgotne i miękkie w środku. Doskonałe jako przekąska np. do pracy lub na kolację. Boczek można zamienić na szynkę oraz wybrać dodatki wg swoich upodobań. Polecam.
Muffiny z żółtym serem i boczkiem
Drukuj przepisSkładniki
- -250 g mąki pszennej
- -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- -220 ml mleka
- -75 ml oleju
- -2 jajka
- -1 średniej wielkości marchewka (starta na tarce o średnich oczkach)
- -kilka suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
- -150 g sera żółtego (startego na tarce o średnich oczkach)
- -100 g boczku lub szynki
- -pół łyżeczki soli
- -przyprawy i zioła do smaku - pieprz, papryka słodka lub ostra, bazylia, oregano, natka pietruszki (świeża lub suszona) itp.
- Dodatkowo:
- -30 g sera żółtego na wierzch muffinek
- -papryka w proszku, do oprószenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na suchą patelnię (bez dodatku tłuszczu) i wysmażyć do wytopienia tłuszczu. Odłożyć do wystudzenia.
Do naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Do drugiego naczynia wlać mleko, olej, jajka. Delikatnie wymieszać. Dodać marchewkę, ser żółty, pomidory, boczek, przyprawy i zioła. Zawartość obu naczyń połączyć ze sobą widelcem, mieszając w jednym kierunku (nie używamy miksera).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem prawie do ich wysokości (jeśli używamy foremek silikonowych, ciasto wylewamy bezpośrednio do nich). Wierzch posypać serem i delikatnie papryką.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 25 minut do tzn. suchego patyczka (uwaga: muffinki mogą się wydawać mokre na patyczku, to przez stopiony żółty ser; nie powinno być jednak na patyczku śladów surowego ciasta). Wyjąć i wystudzić.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Marzena
6 września 2014 at 08:23Jakie pyszne muffinki 🙂 ja zawsze robiłam na słodko 🙂 zapisuje sobie przepis 🙂
Marta
8 września 2014 at 22:02W takiej wersji smakują równie dobrze 🙂 Polecam wypróbować 🙂
Ela
29 września 2015 at 14:41Czy mogę jako foremek użyć samych tych papierowych?
Marta
30 września 2015 at 14:26Myślę, że tak 🙂
Dominika
11 listopada 2019 at 10:45Czy zamiast do foremek mogę wlać ciasto do keksówki?
simon
31 grudnia 2019 at 09:09smakują mega