Pyszny krem z brokułów z dodatkiem chrupiących grzanek. Jest bardzo zdrowy i prosty w wykonaniu, który przygotujecie w zaledwie pół godziny. Można zrobić go z świeżego bądź mrożonego brokuła.
Zupa krem z brokuła
Drukuj przepisSkładniki
- -1 brokuł
- -1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- -1-2 łyżki gęstej śmietany
- -1 ząbek czosnku
- -sól, pieprz
- -zioła prowansalskie
- Grzanki:
- -2 kromki chleba np. razowego (bez skórki)
- -łyżeczka oliwy
- -sól, papryka ostra
Przygotowanie
Do gotowego bulionu (drobiowego lub warzywnego) wrzucamy umyty i pokrojony na różyczki brokuł. Gotujemy do miękkości około 15 minut. Garnek zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem do uzyskania kremu. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Dodajemy śmietanę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Grzanki:
Dwie kromki chleba kroimy w równą kostkę. Przekładamy do miski, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy delikatnie solą oraz papryką ostrą. Mieszamy ręką do połączenia się wszystkich składników. Suchą patelnię rozgrzewamy, wrzucamy na nią grzanki i smażymy na złoty kolor.
Zupę podajemy z grzankami.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Lipka
3 października 2014 at 07:10Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie z nagrodami, trzeba przygotować zupę z kaszą:
http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html
Pozdrawiam:) Monika
Marta
8 października 2014 at 10:29Dziękuje za zaproszenie 🙂
filizanka-smakow
3 października 2014 at 09:32robiłam ostatnio !! pyszna, rozgrzewająca i do tego te chrupiące grzanki ! mniam, mniam !!
Marta
8 października 2014 at 10:32Mi również bardzo smakowała 🙂 Taką zupkę mogę jest bardzo często 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
3 października 2014 at 23:54Już wiem co jutro u mnie na obiad 🙂 Pyszna zupa!
Marta
8 października 2014 at 10:30Daj znać jak smakowała 🙂