Ciasta/ Ciasta z owocami

Jogurtowe ciasto na zimno z jagodami

Jogurtowe ciasto z jagodami to pyszne ciasto na zimno. Delikatna masa jogurtowa wręcz rozpływa się w ustach, a jagody podkreślają wyrazistość oraz przełamują słodycz ciasta swoim kwaskowym smakiem. Mniam, polecam do spróbowania 🙂

Jogurtowe ciasto na zimno z jagodami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • Składniki na spód:
  • 150 g pokruszonych biszkoptów lub herbatników
  • -100 g masła, rozpuszczonego
  • Składniki na masę jogurtową:
  • -750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
  • -1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • -130 g cukru pudru, przesianego
  • -24 g żelatyny w proszku
  • -200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • -350 g jagód, świeżych lub mrożonych
  • Dodatkowo:
  • -125 g serka mascarpone
  • -1,5 łyżki jagód
  • -2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Spód:

Tortownicę o średnicy 23-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Pokruszone biszkopty lub herbatniki wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy, wyrównać i docisnąć.

W misce wymieszać jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Odłożyć.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać. Sprawdzić między opuszkami palców - nie powinno być w niej grudek. Gdyby były - podgrzać lekko w mikrofali lub nad parą wodną (nie gotować) i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej, wymieszać.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: tężeje szybko). Dodać jagody (mogą być zamrożone, nie powinny być jednak zbite w jedną bryłkę). Wymieszać.

Przelać masę jogurtową z jagodami do formy, wyrównać.

Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia ciasta.

Polewa:

Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Rozsmarować po wierzchu ciasta.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂

Przepis z książki "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Bea
    25 czerwca 2017 at 21:11

    piękne ,apetycznie..zamierzam zrobic, czy zelatyny nie za mało? dobrze sie utrzyma masa?

    • Reply
      Marta
      26 czerwca 2017 at 08:22

      Ilość żelatyny jest wystarczająca w masie 😉

      • Reply
        Bea
        27 czerwca 2017 at 20:06

        mam śmietanke 320 gr, czy musze tez zwiekszyc żelatynę? wole dac wiecej smietanki zeby byl wyższy

        • Reply
          Marta
          29 czerwca 2017 at 09:32

          Myślę, że można zwiększyć ilość żelatyny o jedną łyżeczkę.

  • Reply
    Bea
    27 czerwca 2017 at 20:03

    nigdzie nie znalazłam w sklepie jagód.. czy uwazasz ze mozna dac inne owoce ale jakie zeby nie puscily za duzo soku bo to bita smietana.. i chcialabym zrobic to jutro wieczorem czy wytrzyma do nastepnego dnia – czwartku do 16? jak przyjda goscie.. tzn czy ta bita smietana nie opadnie i ciasto straci wygląd ? ?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.