Dziś podaję wam przepis na rybę z dodatkiem szpinaku i sosu śmietanowego. Rybka podana w tej wersji smakuje wybornie. Filety wymieszałam wcześniej w aromatycznej marynacie, która nadała rybie fajnego, lekko ostrego smaku. Szpinak zaś został podduszony z śmietaną, który wcześnie podsmażyłam z dodatkiem czosnku, cebuli i suszonych pomidorów (Ponti). Wszystkim domownikom bardzo smakowało 🙂
Dodatkowo chciałabym przedstawić wam moje ostatnie odkrycie pewnego produktu a jest nim: Naturalny sok z cytryn sycylijskich firmy Limmi. Jest to sok wyciśnięty z najlepszych cytryn sycylijskich wybranych i zebranych w odpowiednim momencie dojrzałości, który został zamknięty w jednej butelce. Dzięki niemu mamy zawsze pod ręką sok z świeżych cytryn. Wystarczy otworzyć butelkę i cieszyć się jego smakiem, jest wygodny w użyciu. Pasuje idealnie do ryb, sałatek, herbaty czy deserów. Produkt dobrej klasy, szczerze polecam.
Ryba z szpinakiem w sosie śmietanowym
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg filetów rybnych (np. dorsz, morszczuk)
- -łyżeczka soku z cytryny (u mnie sok z cytryn sycylijskich Limmi)
- -3 łyżki przyprawy do ryb
- -pół łyżeczki papryki ostrej
- -szczypta pieprzu cytrynowego
- -4 łyżki oleju
- -1 łyżka musztardy sarepskiej
- -2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- -2 nieduże cebule
- -3 ząbki czosnku
- -500 g szpinaku
- -4 suszone pomidory (Ponti)
- -350 ml słodkiej śmietany
- -50 g sera żółtego
- -łyżka tymianku
- -pieprz, sól
Przygotowanie
Filety rybne myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy przyprawę do ryby, pieprz, sól, olej, musztardę i natkę pietruszki. Przekładamy do miski kawałki ryby i dokładnie mieszamy rękami do całkowitego pokrycia filetów marynatą. Odkładamy do lodówki.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody. Po tym czasie dodajemy śmietanę i posiekane w kostkę suszone pomidory. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy pieprzem, tymiankiem i delikatnie solą. Dodajemy starty żółty ser i dusimy jeszcze chwilę.
Rybę układamy w prostokątnym naczyniu np. żaroodpornym. Całość zalewamy sosem śmietanowym z szpinakiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut.
Upieczoną rybę wyjmujemy z piekarnika, podajemy.
Ja podałam ją z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy