Male ciasteczka w formie orzechów wypełnione pysznym kremem z mleka w proszku. Łupinki orzechów pieczemy w specjalnej formie (wyglądem przypomina gofrownicę), którą bez problemu można dostać w sklepie. Ja swoją kupiłam w internecie. Upieczone łupinki nadziewamy kremem z mleka w proszku i zlepiamy je ze sobą. Są delikatne, kruche i bardzo pyszne. Najlepiej smakują po 2 dniach po przygotowaniu. Polecam.
Orzechy
Drukuj przepisSkładniki
- Orzeszki:
- -5 szklanek mąki pszennej
- -płaska łyżeczka sody
- -szczypta soli
- -kostka miękkiego masła lub margaryny (250 g)
- -1 jajko
- -1 żółtko
- -szklanka gęstej śmietany
- Masa:
- -200 g masła
- -1/3 szklanki mleka
- -3/4 szklanki cukru
- -1 łyżka cukru waniliowego
- -2 łyżki kakao
- -2 szklanki mleka w proszku
Przygotowanie
Orzeszki:
Mąkę z sodą przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kuleczki wielkości orzecha laskowego. Formę do orzechów rozgrzewamy. Kuleczki z ciasta wkładamy do nagrzanej formy w ich zagłębienia. Pieczemy po około 2-3 minuty na jasno złoty kolor.
Masa:
Masło, mleko, cukry i kakao zagotować do rozpuszczenia się składników. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
Wykonanie:
Upieczone połówki orzeszków nadziewamy kremem i zlepiamy je ze sobą.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Ania
3 stycznia 2015 at 13:58Uwielbiam te ciasteczka. Bardzo ciekawy przepis na mase, do tej pory jadłam z masą orzechową ale Twoja również musi być super 🙂
Marta
3 stycznia 2015 at 23:32Następnym razem zachęcam wypróbować moją masę 🙂 Jest pyszna 🙂
Szefowa w swojej kuchni ;-)
3 stycznia 2015 at 17:58Kupiłam formę i robiłam tylko raz. Będę musiała kiedyś spróbować. 🙂
Konczi i Szpileczka
3 stycznia 2015 at 18:12Uwielbiam te orzeszki, to dla mnie smak z dzieciństwa.
Marta
3 stycznia 2015 at 23:22Ja również bardzo je lubię 🙂 Są pyszne 🙂
Małgosia-napiecyku
5 stycznia 2015 at 21:09Ciekawa jestem smaku, muszę zakupić foremki, wyglądają przepysznie 🙂
gin
5 stycznia 2015 at 21:40Prześliczne 🙂
Beata
12 lutego 2015 at 07:17Czy z tego przepisu można też zrobić grzybki, bo mam taką formę?
Marta
12 lutego 2015 at 13:11Myślę że tak 🙂