Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe

Strogonow

Strogonow to sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Pochodzi z kuchni rosyjskiej. Zrobiony jest z wołowiny z dodatkiem pieczarek i ogórków konserwowych. Jest bardzo smaczny i aromatyczny. Można podać go na obiad z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub placków ziemniaczanych jak również jako danie na wszelkiego rodzaju imprezy 🙂

strogonov2strogonov

Strogonow

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -1 kg wołowiny
  • -3 liście laurowe
  • -4 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • -1 łyżka vegety
  • -2 cebule
  • -500 g pieczarek
  • -6 ogórków konserwowych (mniejsze pokrojone w talarki, większe w kostkę)
  • -mały słoik koncentratu pomidorowego
  • -2 łyżki śmietany
  • -około 3 łyżki mąki
  • -majeranek
  • -pół łyżeczki ostrej papryki
  • -łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie

Wołowinę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Przekładamy do głębokiego garnka. Mięso zalewamy wodą (około 3 szklanki), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w pół talarki. Podsmażamy na patelni po smażeniu mięsa. Dodajemy do garnka z mięsem. Dusimy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki i śmietanę. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Podajemy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    10 stycznia 2015 at 08:44

    Uwielbiam dania jednogarnkowe. Pyszności.

  • Reply
    maryna
    10 stycznia 2015 at 08:54

    Pychotka

  • Reply
    monika
    13 czerwca 2017 at 12:47

    Witam, w którym momencie dodajemy ogórki i jak je kroimy?

    • Reply
      Marta
      14 czerwca 2017 at 14:23

      Ogórki dodajemy pod koniec, razem z koncentratem. Mniejsze kroję zawsze w talarki, większe w kostkę. Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    monika
    16 czerwca 2017 at 20:18

    dziękuje, pozdrawiam 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.