Kotleciki z ryżu są uniwersalną wersją kotletów do których możemy dodać to co akurat mamy w lodówce. Ja swoje zrobiłam z dodatkiem marchewki, żółtego sera, chudego boczku, ostrych ziarenek no i oczywiście ryżu. Możemy podać je np. z frytkami, ulubioną surówką i sosami. Ja zrobiłam do nich sos pieczarkowy.
Kotleciki z ryżu
Drukuj przepisSkładniki
- -250 g ryżu
- -1 duża cebula
- -1 marchewka
- -200 g chudego boczku (lub wędliny)
- -50 g sera żółtego
- -2 jajka
- -2 łyżki bułki tartej
- -3 łyżki słonecznika
- -2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- -sól, pieprz
Przygotowanie
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do dużej miski i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni z dodatkiem małej ilości oleju podsmażamy cebulę z marchewką. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojony chudy boczek lub wędlinę. Przekładamy również do miski. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, bułkę tartą oraz jajka. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką. Formujemy kotleciki (mi wyszło 14). Smażymy je na patelni z każdej strony na złoty kolor.
Podajemy z surówką i sosem, np. pieczarkowym lub pomidorowym.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Marzena
16 lutego 2015 at 19:38Też robię podobne, są pyszne i świetnie zastępują kotlety mięsne 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
16 lutego 2015 at 22:54Do tego jakiś sosik, suróweczka i mamy pyszny obiadek!
ania
17 lutego 2015 at 13:12bardzo mi się podoba ten przepis – zapisuje 🙂
Karo
15 listopada 2018 at 09:56Ryz zwykly czy paraboliczny?
Marta
15 listopada 2018 at 10:46Zwykły.
TONI
15 września 2021 at 15:51Witaj, to nie jest danie bezmięsne.
Kucharz
15 września 2021 at 16:49A gdzie jest napisane ze to danie bezmięsne?
lisica
10 października 2021 at 12:36Nad napisem kotleciki z ryżu.