Rozgrzewająca zupa z soczewicą. Jest zdrowa i bardzo pysznie smakuje. Zjecie ją ze smakiem Wy jak również wasze dzieci. W ten sposób zapewnicie swoim pociechom porcję witamin w miseczce zupy. Robiąc zupę inspirowałam się przepisem Łucji z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji 🙂
Zupa z soczewicą
Drukuj przepisSkładniki
- -pół selera
- -3 marchewki
- -2 pietruszki
- -kawałek pora
- -2 ząbki czosnku
- -łyżeczka słodkiej papryki
- -szczypta ostrej papryki
- -łyżeczka kurkumy
- -3 l bulionu
- -800 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów
- -łyżka koncentratu pomidorowego
- -200 g soczewicy czerwonej
- -sól, pieprz
- -łyżka lubczyku
- -2 łyżki oleju
Przygotowanie
Seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę, pietruszkę i por kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim warzywa. Dodajemy czosnek, słodką i ostrą paprykę oraz kurkumę. Po chwili wlewamy bulion, pomidory oraz koncentrat. Gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy soczewicę (wcześniej przepłukaną zimną wodą na sicie). Gotujemy wszystko do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
wedelka
3 marca 2015 at 11:23Często robię podobną zupę. Wszyscy bardzo ją lubimy 🙂
Marzena
3 marca 2015 at 14:11Uwielbiam takie zupy. Też robię podobną, smakuje rewelacyjnie 🙂
z majeczką w kuchni
3 marca 2015 at 14:43Super zupka, lubię takie
Obiad gotowy!
3 marca 2015 at 18:41Pyszna, wypróbuję przy najbliższej zupowej okazji;)
Marta
6 marca 2015 at 05:08Polecam, zupa jest przepyszna 🙂