Zapraszam na pyszne krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami. Bardzo je lubię. Choć są trochę pracochłonne, myślę, że warto raz na jakiś czas poświęcić więcej czasu i je przygotować, najlepiej w większej ilości. Część krokietów można wtedy (bez panierki) zamrozić i wyjąć w razie potrzeby.
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Drukuj przepisSkładniki
- Naleśniki:
- -3,5 szklanki mąki
- -2 szklanki mleka
- -2 szklanki wody mineralnej gazowanej
- -4 jajka
- -szczypta soli
- -szczypta cukru
- Farsz:
- -1 kg kapusty kiszonej
- -2 cebule
- -1 kg pieczarek
- -sól, pieprz
- -łyżka majeranku
- -łyżeczka tymianku
- Dodatkowo:
- -2 jajka
- -bułka tarta
- -olej do smażenia
Przygotowanie
Farsz:
Kapustę kiszoną odsączamy z zalewy. Przekładamy go garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dobrze odsączamy na sitku z nadmiaru wody, studzimy i drobno siekamy.
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na niej cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki i smażymy na średni ogniu do miękkości i odparowania wody. Następnie dodajemy posiekaną kapustę kiszoną, majeranek, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy i zestawiamy z ognia. Studzimy.
Naleśniki:
Jajka i mleko mieszamy rózgą lub miksujemy mikserem. Dodajemy mąkę oraz wodę, miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 min.
W małym rondelku rozgrzewamy niewielką ilość masła. Rozgrzaną patelnię smarujemy pędzelkiem zamoczonym w roztopionym maśle. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Gdy ciasto będzie zbyt gęste wystarczy dodać odrobinę mleka i wymieszać.
Wykonanie:
Na środek każdego naleśnika nakładamy dużą łyżkę farszu. Rozcieramy. Boki naleśników składamy do środka, następnie zwijamy ściśle w rulonik.
Każdy krokiet obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej.
Smażymy na patelni z olejem na złoty kolor.
Smacznego 🙂
17 komentarzy
domowacukierniaewy.blox.pl
27 marca 2015 at 13:21Z kapustą i grzybami smakują super! 🙂
Marzena
27 marca 2015 at 14:44To ja się wpraszam na takie pyszne danie 🙂
Marta
27 marca 2015 at 21:53Chętnie poczęstuje, zapraszam 🙂
Agnieszka
27 marca 2015 at 19:31Z przyjemnością bym zjadła, gdyby tylko chciało mi się je zrobić…
kulinarna148
28 marca 2015 at 08:48Krokiety są na pewno bardzo smaczne 🙂 Robiłam jakiś czas temu z samą kapustą kiszoną.
Marta
31 marca 2015 at 21:01Są i to bardzo 🙂 Ja lubię krokiety z przewagą pieczarek 🙂
Obiad gotowy!
28 marca 2015 at 13:14Na czas Wielkiego Postu świetna propozycja:) ale chętnie bym zjadła …
beti
28 marca 2015 at 18:31Jejku nie pamiętam kiedy ja ostatnio jadłam krokiety 🙁 Narobiłaś mi smaka :))
Małgosia napiecyku
28 marca 2015 at 19:22Mój ulubiony farsz, pyszny miałaś obiad 🙂
Marta
31 marca 2015 at 21:04Dziękuje, ja również bardzo lubię takie krokiety 🙂
z majeczka w kuchni
29 marca 2015 at 19:08Jak ja lubię takie krokiety, mniam
Marta
31 marca 2015 at 21:21Ja również, dawno ich nie jadłam i tak jakoś mnie naszła na nie ochota 🙂
Kolizje Smakow
30 marca 2015 at 10:43Pychota 🙂 Przepis zapisuje do wypróbowania 🙂
Marta
31 marca 2015 at 21:20Polecam 🙂
Klaudia
8 lutego 2018 at 12:00Czy można je mrozić? Surowe czy już upieczone?
Marta
8 lutego 2018 at 13:21Krokiety można (bez panierki) zamrozić i wyjąć w razie potrzeby.
Ange
25 listopada 2018 at 16:12Ile sztuk wychodzi z takiej ilości składników?