Drożdżówki z śliwkami i kruszonką. Zrobiłam je z mrożonych śliwek, w sezonie możecie zrobić je ze świeżych. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, jeszcze lekko ciepłe. Są mięciutkie i bardzo pyszne. U mnie zniknęły bardzo szybko, ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie ostatnich bułeczek. Możecie zrobić je również z innymi owocami, np. truskawkami. Polecam 🙂
Drożdżówki z śliwkami
Drukuj przepisSkładniki
- -2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- -15 g świeżych drożdży
- -3/4 szklanki letniego mleka
- -3 czubate łyżki cukru
- -1 jajko
- -1 żółtko
- -1/4 łyżeczki soli
- -60 g miękkiego lub roztopionego masła
- Kruszonka:
- -pół szklanki mąki pszennej
- -5 łyżek cukru
- -1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- -60 g roztopionego masła
- Dodatkowo:
- -5 łyżeczki bułki tartej
- -świeże lub mrożone śliwki (20 sztuk)
- -1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
Przygotowanie
Do miski dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i 1/4 szklanki mleka. Mieszamy i odstawiamy ciepłe miejsce na około 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, resztę mleka, jajko, żółtko, masło i sól. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu ułożyć po 4 połówki śliwek (skórką do dołu).
Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 20-25 minut.
Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Smacznego 🙂
14 komentarzy
Ania - Kto ugości moich gości?
13 kwietnia 2015 at 17:42Porywam jedną bo mi ogromnego smaka narobiłaś!
Marzena
13 kwietnia 2015 at 18:26Mniam pyszności 🙂 porywam sobie jedną 🙂
Obiad gotowy!
14 kwietnia 2015 at 07:53takie apetyczne, że ślinka leci! i skąd ja teraz wezmę śliwki?;)
Marta
15 kwietnia 2015 at 03:00Jeśli nie masz mrożonych śliwek możesz zrobić je z innymi owocami np . jabłkami, truskawkami, malinami, jagodami. W sezonie polecam zrobić ze śliwek 🙂
z majeczką w kuchni
14 kwietnia 2015 at 11:47Alez pyszne bułeczki, aż ślinotoku dostałam
domowacukierniaewy.blox.pl
14 kwietnia 2015 at 12:49Uwielbiam domowe drożdżówki <3 są takie pyszne!
An etka
14 kwietnia 2015 at 21:48Bułeczki są pyszne :). A że nie miałam śliwek, zastąpiłam je jabłkami krótko duszonymi z odrobiną brązowego cukru. Jabłka, już we wgłębieniach drożdżówek, posypałam drobnymi wiórkami kokosowymi, potem dopiero kruszonką. Cały przepis zrobiony bez żadnej poprawki w proporcjach składników. Czasem, a nawet częściej, bywa, że trzeba coś zmienić, bo nie ma efektu i tylko nasza inwencja może to poprawić. Wracając do drożdżówek, zanim pojawią się śliwki, zrobię je jeszcze nie raz i nie dwa :). Z nimi będą jeszcze pyszniejsze :). Dziękuję za ten przepis :).
Marta
16 kwietnia 2015 at 22:16Nie ma za co:) z jabłkami jeszcze nie robiłam, będę musiała też takie zrobić 🙂 Pozdrawiam 🙂
Konczi i Szpileczka
15 kwietnia 2015 at 18:11Porywam taką bułę! Wygląda mega apetycznie!
Magda
30 sierpnia 2017 at 10:05Pyszne drożdżówki wszystkim bardzo smakowały z mirabelkami też wychodzą znakomite. 🙂
Ola
26 lipca 2018 at 20:07Jest jakiś sposób na tak ładne uformowanie ciasta drożdżowego??;P mi kleiło się wszystko do palców i wyszły kulfony;P posmarowałem palce odrobiną oleju i coś skleiła ale na pewno nie będą wyglądać tak apetycznie jak te na zdjęciu;) pozdrawiam
Marta
26 lipca 2018 at 21:17Prawdopodobnie została dodana zbyt mała ilość mąki, stąd trudność w lepieniu bułeczek.
Bożena
20 sierpnia 2018 at 08:10Czy mrożone śliwki trzeba wcześniej rozmrozić czy dawać zamrożone?
Marta
20 sierpnia 2018 at 10:27Śliwki dajemy mrożone.