Seromak to połączenie dwóch ciast: makowca i sernika. Gdy mamy problem z wyborem jednego z nich wystarczy zrobić właśnie te ciasto. Nie polecam robić ciasta z masy makowej z puszki, ponieważ sprzedawane gotowe masy sklepowe są zbyt rzadkie i ciasto może się nie udać.
Seromak
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto kruche:
- -1 ½ szklanki mąki pszennej (dałam 230 g)
- -½ szklanki cukru pudru (100 g)
- -125 g masła lub margaryny
- -1 żółtko
- Masa makowa:
- -2 1/3 szklanki maku (350 g)
- -1/2 szklanki cukru pudru (100 g)
- -50 g rodzynek
- -50 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 1 łyżka bułki tartej
- olejek migdałowy do smaku
- Masa serowa:
- -600 g twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego (nie może być kwaśny)
- -3/4 szklanki cukru pudru (150 g)
- -75 g miękkiego masła
- -2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (10 g)
- -skórka pomarańczowa według uznania
Przygotowanie
Ciasto kruche:
Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto kruche, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 60 min do lodówki.
Ciasto wykładamy na tortownicy o średnicy 26 cm, nakłuwamy widelcem i podpiec około 20 minut w piekarniku w temp. 190 stopni.
Masa makowa:
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
(Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem).
Żółtka utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodać zmielony mak, bakalie, ekstrakt z migdałów, bułkę tartą, wymieszać lub zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową (ten etap najlepiej tuż przed pieczeniem, by białka nie opadły lub nie podeszły wodą).
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i żółtkami. Dalej miksując dodawać po jednej łyżce sera. Wmieszać mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do sera i delikatnie wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, na nią masę serową.
Piec przez około 60 minut w temperaturze 175 stopni (można od góry przykryć folią aluminiową, by sernik się nie spiekł i pozostał biały).
Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce a najlepiej przez całą noc.
Ciast można polać polewą czekoladową, lukrem, wg uznania 🙂
Smacznego 🙂
1 Komentarz
gin
25 czerwca 2014 at 13:20Wygląda apetycznie 🙂