Ostatnio wpadłam na pomysł aby przygotować rogaliki na wytrawnie, z szynką i żółtym serem. Bo kto powiedział, że rogaliki robimy tylko na słodko? 🙂 Zrobiłam je na kolację zamiast kanapek i muszę wam powiedzieć, że wyszły przepyszne. Wierzch dodatkowo posypałam czarnuszką, która nadała im jeszcze ciekawszego smaku. Takie rogaliki możecie przygotować na imprezę, na piknik czy do pracy. Smakują na ciepło i zimno. Polecam 🙂
Rogaliki z szynką i żółtym serem
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -2 szklanki mąki
- -1 płaska łyżeczka cukru
- -25 g drożdży
- -1/2 szklanki ciepłego mleka
- -80 g roztopionego, przestudzonego masła
- -1 jajko
- -płaska łyżeczka soli
- Dodatkowo:
- -kilka plastrów szynki
- -kilka plastrów sera żółtego
- -ketchup lub chutney
- -czarnuszka, u mnie z Bella - Bis
- -1 jajko
Przygotowanie
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, w środku robimy „dołek” dodajemy pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki, połowę ciepłego mleka. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą część cienko rozwałkowujemy na okrąg, dzielimy na 8 trójkątów. Każdy smarujemy cienką warstwą ketchupu, układamy szynkę, ser i ściśle zwijamy rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Marzena
22 czerwca 2015 at 20:32Bardzo lubię takie rogaliki i czasami je robię 🙂 pozdrowionka 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
23 czerwca 2015 at 05:47Przepis zapisuję, zapowiada się przepysznie!
napiecyku
23 czerwca 2015 at 09:44Wyglądają smacznie, najlepsze na ciepłe do barszczu 🙂
Obiad gotowy!
23 czerwca 2015 at 13:19Rogaliki zamiast kanapek albo do zupy – świetny pomysł!