Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Street Food

Chlebek pita z kurczakiem

Chlebek pita z kurczakiem

Pita to okrągłe, cieniutkie placki pszenne. Możemy nadziać je ulubionymi składnikami. Ja takie chlebki zrobiłam z warzywami i kurczakiem w sosie musztardowym. Powiem wam jedno – rewelacja! Smakują tak pysznie, że nie można się od nich oderwać 🙂

Chlebek pita z kurczakiem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 180

Składniki

  • Chlebek pita:
  • -3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750, u mnie z Kłos - Pol
  • -1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • -1 łyżeczka soli
  • -20 g drożdży świeżych
  • Dodatkowo:
  • -500 g piersi z kurczaka
  • -sól, pieprz
  • -ostra papryka
  • -sałata
  • -pomidor, ogórek
  • -czerwona cebula
  • Sos musztardowy
  • -3 łyżki majonezu
  • -4 łyżki musztardy francuskiej

Przygotowanie

Chlebek pita:

W miseczce mieszamy rozkruszone drożdże z szczyptą cukru i 1/4 szklanki wody.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy rozczyn z drożdży oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego.

Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 8 równych części, uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na placek o średnicy około 15 - 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odkładamy (przykryte ściereczką) na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości (na około 30 minut).

W międzyczasie zaczynamy rozgrzewać kamień (do pizzy) w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Jeśli nie posiadamy kamienia do pizzy kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę.

Wyrośnięte chlebki pita kładziemy (ja kładłam po 4 sztuki) na rozgrzany kamień (lub blachę) i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 7-10 minut, do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić. Musimy pamiętać aby nie piec ich za długo bo mogą wyjść twarde i nie zdołamy ich przekroić.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do lekkiego wystudzenia.

Dodatki:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażmy na patelni do zrumienienia. Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze części.

W misce mieszamy majonez z musztardą, dodajemy podsmażonego kurczaka, mieszamy.

Wykonanie:

Chlebki rozkrawamy, nadziewamy warzywami i kurczakiem.

Smacznego 🙂

Notatki

Chlebki upiekłam na kamieniu do pizzy od podstawki.pl, o którym wspominałam tutaj.

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    5 sierpnia 2015 at 09:04

    Ale pyszności!

  • Reply
    Amatorka90
    5 sierpnia 2015 at 10:54

    Uwielbiam to danie! 🙂

  • Reply
    Marzena
    5 sierpnia 2015 at 11:32

    Mam taki kamień i go uwielbiam. Szczerze polecam 🙂 a chlebki pita apetyczne 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    6 sierpnia 2015 at 11:09

    Mmmm…obiad idealny dla mnie na dzisiaj 😉

  • Reply
    Agnieszka - PolskaZupa
    7 sierpnia 2015 at 08:14

    Bardzo lubię takie kanapki. pycha!

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.