Chlebek pita z kurczakiem
Pita to okrągłe, cieniutkie placki pszenne. Możemy nadziać je ulubionymi składnikami. Ja takie chlebki zrobiłam z warzywami i kurczakiem w sosie musztardowym. Powiem wam jedno – rewelacja! Smakują tak pysznie, że nie można się od nich oderwać 🙂
Chlebek pita z kurczakiem
Drukuj przepisSkładniki
- Chlebek pita:
- -3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750, u mnie z Kłos - Pol
- -1 i 1/4 szklanki letniej wody
- -1 łyżeczka soli
- -20 g drożdży świeżych
- Dodatkowo:
- -500 g piersi z kurczaka
- -sól, pieprz
- -ostra papryka
- -sałata
- -pomidor, ogórek
- -czerwona cebula
- Sos musztardowy
- -3 łyżki majonezu
- -4 łyżki musztardy francuskiej
Przygotowanie
Chlebek pita:
W miseczce mieszamy rozkruszone drożdże z szczyptą cukru i 1/4 szklanki wody.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy rozczyn z drożdży oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego.
Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 8 równych części, uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na placek o średnicy około 15 - 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odkładamy (przykryte ściereczką) na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości (na około 30 minut).
W międzyczasie zaczynamy rozgrzewać kamień (do pizzy) w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Jeśli nie posiadamy kamienia do pizzy kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę.
Wyrośnięte chlebki pita kładziemy (ja kładłam po 4 sztuki) na rozgrzany kamień (lub blachę) i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 7-10 minut, do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić. Musimy pamiętać aby nie piec ich za długo bo mogą wyjść twarde i nie zdołamy ich przekroić.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do lekkiego wystudzenia.
Dodatki:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażmy na patelni do zrumienienia. Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze części.
W misce mieszamy majonez z musztardą, dodajemy podsmażonego kurczaka, mieszamy.
Wykonanie:
Chlebki rozkrawamy, nadziewamy warzywami i kurczakiem.
Smacznego 🙂
Notatki
Chlebki upiekłam na kamieniu do pizzy od podstawki.pl, o którym wspominałam tutaj.
5 komentarzy
Ania - Kto ugości moich gości?
5 sierpnia 2015 at 09:04Ale pyszności!
Amatorka90
5 sierpnia 2015 at 10:54Uwielbiam to danie! 🙂
Marzena
5 sierpnia 2015 at 11:32Mam taki kamień i go uwielbiam. Szczerze polecam 🙂 a chlebki pita apetyczne 🙂
z majeczką w kuchni
6 sierpnia 2015 at 11:09Mmmm…obiad idealny dla mnie na dzisiaj 😉
Agnieszka - PolskaZupa
7 sierpnia 2015 at 08:14Bardzo lubię takie kanapki. pycha!