Robicie przetwory z ogórków? Ja już zbliżam się ku końcowi tegorocznych słoikowych wariacji ogórkowych. W tamtym roku nie zdążyłam opublikować przepisów na moje sprawdzone weki z ogórków. Jednak dzisiaj chciałabym się z wami podzielić kilkoma recepturami 🙂 Jedną z ich są moje ulubione ogórki z kurkumą, które uwielbiam. Smakują świetnie jako dodatek do obiadu, na grilla, do sałatek lub na kanapki. Robiłam je już w ubiegłym roku i wszystkim bardzo posmakowały. Przepis znalazłam tutaj.
Ogórki z kurkumą
Drukuj przepisSkładniki
- Zalewa
- -3 szklanki wody
- -2,5 szklanki cukru
- -1 szklanki octu
- -1 łyżka soli
- -1 łyżka kurkumy
Przygotowanie
Do słoika wkładamy ząbek czosnku i układamy ciasno ogórki pokrojone w słupki - ja pokroiłam w grube plastry. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać przygotowane wcześniej ogórki. Pasteryzować 3 minuty.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Marzena
13 sierpnia 2015 at 12:04Z kurkumą jeszcze nigdy nie jadłam 🙂 pewnie są pyszne 🙂
Marta
18 sierpnia 2015 at 14:10Polecam, to nasze ulubione 🙂
wedelka
13 sierpnia 2015 at 14:23Z kurkumą robię sałatkę z cukinii. Jest pyszna, więc domyślam się, że ogórki też takie są 🙂
z majeczką w kuchni
13 sierpnia 2015 at 18:04W tym roku takich nie robiłam, ale są przepyszne
domowacukierniaewy.blox.pl
14 sierpnia 2015 at 08:49Będzie się czym zajadać zimą 🙂
Marta
18 sierpnia 2015 at 14:09Oj będzie bo w tym roku zrobiłam ją z podwójnej porcji 🙂
Benek
2 sierpnia 2016 at 14:40nie będą za kwaśne wydaje mi się że dużo octu
Marta
2 sierpnia 2016 at 21:06nie będą za kwaśne
Misia
3 lipca 2019 at 21:44Po jakom czasie nadają się do spożycia? Długo muszą odstać? Pozdrawiam.