Sernik na zimno z musem truskawkowym
Na zakończenie sezonu truskawkowego musiałam przygotować jakiś pyszny deser. Padło na sernik! Nie miałam ochoty włączać piekarnika, a więc wpadłam na pomysł, że zrobię sernik na zimno. Nie taki zwyczajny bo z musem owocowym i chrupiącym spodem z kremu czekoladowego i herbatników. Wyszedł świetny – lekki, kremowy i owocowy. W sam raz na upalne dni! 🙂
Sernik na zimno z musem truskawkowym
Drukuj przepisSkładniki
- -200 g herbatników maślanych
- -4 czubate łyżki kremu czekoladowego
- -łyżka miękkiego masła
- Masa serowa:
- -750 g twarogu sernikowego
- -4 łyżki cukru pudru
- -300 ml śmietany kremówki 30 %
- -2 galaretki cytrynowe
- Mus truskawkowy
- -500 g truskawek
- -2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie
Ciastka przekładamy do malaksera, miksujemy do momentu otrzymania okruszków. Dodajemy masło i krem czekoladowy, mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód). Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do miski przekładamy twaróg i cukier puder, miksujemy. Dolewamy wystudzoną ale płynną galaretkę. Miksujemy do połączenia, pod koniec dodajemy ubitą śmietanę. Mieszamy i przelewamy na spód ciasteczkowy. Odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Mus truskawkowy
2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, studzimy. Truskawki myjemy, osuszamy i miksujemy na mus. Do wystudzonej galaretki przelewamy zmiksowane truskawki. Powstały mus wylewamy na wierzch masy serowej. Ponownie odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego 🙂
Notatki
Ps. Do przygotowania spodu ciasteczkowego najlepiej użyć blendera z pojemnikiem do rozdrabniania. Ja użyłam blendera Silver crest od Lidl Polska, który posłużył mi nie tylko do przygotowania spodu ciasteczkowego, ale również do zrobienia musu truskawkowego.
11 komentarzy
Lukasz Toborek
11 lipca 2016 at 05:55Uwielbiam słodkości, a to wygląda niesamowicie, niebawem wypróbuje i podziele się wrażeniami 😉
A tymczasem zapraszam do mnie na orginalne
Tiramisu przepis włoski
Kuchnia na Widelcu
12 lipca 2016 at 12:19Sernik wyszedł perfekcyjnie! Gratulacje 🙂 Może niedługo sprawdzę ten przepis.
Moja pasja smaku
15 lipca 2016 at 11:39Istny obłęd <3
Margaret
20 lipca 2016 at 12:41Jestem wielkim łakomczuszkiem i uwielbiam serniki. Ten wyszedł mi obłędnie 🙂 Palce lizać 🙂
Pozdrawiam i dziękuję za przepis 🙂
LJaj
3 lipca 2017 at 16:07Na jak dużą tortownicę ten przepis?
Marta
3 lipca 2017 at 20:0226 cm
Ola
4 listopada 2017 at 09:13Witam. O jaki krem czekoladowy chodzi ? Czy może być gotowy krem do zrobienia?
Marta
4 listopada 2017 at 11:23Chodzi o krem czekoladowy w słoiku typu nutella.
Agnieszka
19 czerwca 2018 at 07:16Super przepis. Truskawki zastąpiłam przetartymi malinami. Smak jak z mojego dzieciństwa. Jako dziecko chodziliśmy do koktajlbaru na właśnie taki deser. Bardzo polecam.
Małgorzata
26 lipca 2019 at 12:44Dlaczego spod wypłynął na wierzch ? Ser dodałam tłusty twarogowy w kostce. Powstały minimalne grutki. Jestem ciekawa czy się ściąganie
Maria
14 lutego 2020 at 17:50Twaróg srnikowy czy serki homogenizowane?