Bułki dyniowe
Mam dla Was kolejną propozycję z kategorii domowej piekarni – są to bułeczki dyniowe. Piękny kolor zawdzięczają puree z dyni, które należy wcześniej przygotować. W tym celu należy najpierw upiec pokrojoną dynie, a następnie po wystudzeniu zmiksować ją na puree. Bułeczki są bardzo smaczne, świetnie smakują z dodatkiem szynki i sera, ale równie smaczne są z białym serem i miodem 🙂
Bułki dyniowe
Drukuj przepisSkładniki
- -500 g mąki pszennej
- -szczypta soli
- -20 g drożdży
- -2 łyżki miodu
- -3/4 szklanki mleka
- -3/4 szklanki puree z dyni*
- -1/4 szklanki oleju
- Dodatkowo:
- -1 jajko + łyżka mleka do posmarowania bułek
- -pestki dyni
Przygotowanie
Puree z dyni:
Dynię należy upiec w piekarniku. Trzeba ją oczyścić, pokroić na mniejsze części i ułożyć skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około godziny do miękkości. Ostudzić i zdjąć skórę, a miąższ zmiksować na puree.
Z przygotowanego puree odmierzyć potrzebną ilość. Resztę można zamrozić lub wstawić do lodówki i przechowywać do kilku dni (lub zamrozić).
Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą. W mniejszej miseczce kruszymy drożdże, dodajemy miód oraz 1/3 szklankę mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozczyn przelewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy resztę mleka, puree z dyni oraz olej.
Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto (w razie konieczności dodajemy trochę więcej mąki lub mleka). Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 -12 równych części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, które układamy na blaszce od piekarnika. Odstawiamy ponownie na mniej więcej 20 minut do ponownego podrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypujemy pestkami dyni.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy bułeczki około 20 minut (do zrumienienia).
Smacznego 🙂
3 komentarze
piegusek
5 grudnia 2016 at 12:31piękny mają kolorek od dyni-mniam:)
KobietaGotuje
8 grudnia 2016 at 13:20Świetne przepisy!!! Mega!!! Jestem zachwycona i zakochana w tych przepisach!
Będę częstym gościem tutaj
Dopieo co zaczynam ale również zapraszam do mnie
http://kobietagotujekrk.blogspot.com/
Marta
8 grudnia 2016 at 21:53Dziękuję 🙂