Pomidory faszerowane kaszą gryczana, boczkiem i twarogiem to pyszne danie, które możecie przygotować na obiad lub kolację.
Pomidory faszerowane
Drukuj przepisSkładniki
- 4-5 dużych pomidorów
- ½ szklanki kaszy gryczanej
- 6 plastrów boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g twarogu
- 1 jajo
- tymianek i rozmaryn
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Pomidory wydrążamy, pozostawiając kapelusik. Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku.
Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na suchej patelni, aż będzie chrupiący i wytopi tłuszcz. Przekładamy go do kaszy.
Cebulkę kroimy drobno i dusimy na tłuszczu spod boczku. Przekładamy do kaszy, następnie dodajemy pokruszony twaróg, zioła i wyciśnięty czosnek.
Całość doprawiamy solą i pieprzem, łączymy z jajem i napełniamy wydrążone pomidory. Zapiekamy skropione oliwą około 20-25 minut.
Brak komentarzy