Chleb pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami to prosty chlebek pełnoziarnisty z dodatkiem suszonych pomidorów. Ja akurat dałam ich trochę za mało, co widać na zdjęciu. Dlatego polecam na taki duży bochenek dać ich trochę więcej. Chlebek idealny na kanapki. Polecam, jest banalnie prosty do zrobienia! 🙂
Chleb pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- -300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- -200 g mąki pszennej
- -40 g świeżych drożdży
- -szczypta cukru
- -2 szklanki wody
- -1 łyżeczka soli
- -garść suszonych pomidorów (około 10 sztuk)
Przygotowanie
Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy pół szklanki letniej wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do dużej miski przesiewamy obie mąki. Dodajemy sól, resztę wody, rozczyn z drożdży i suszone pomidory drobno posiekane. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w misce przekrytej ściereczką. Prostokątną formę keksową (ja posiadam formę od Mastrad ze sklepu Garneczki.pl) smarujemy masłem i posypujemy otrębami (jeżeli nie mamy możemy użyć bułki tartej lub mąki). Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. Wierzch wyrównujemy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra - dół). Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Chleb pieczemy przez 1 godzinę.
Aby sprawdzić czy chleb się upiekł, wystarczy wyjąć go z foremki, postukać w spód i jeśli oddaje głuchy odgłos to jest już upieczony.
Odstawiamy do wystudzenia.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
piegusek
5 września 2017 at 20:43domowe pieczywo najlepsze ☺