Bułki/ Domowa Piekarnia/ Śniadania i kolacje

Bułeczki z czosnkiem

Bardzo smaczne i aromatyczne bułeczki z czosnkiem i pietruszką. Najlepsze zaraz po upieczeniu.

Bułeczki z czosnkiem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 160

Składniki

  • -400 g mąki pszennej chlebowej
  • -płaska łyżeczka cukru
  • -pół łyżeczki soli
  • -1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
  • -260 g mleka
  • -30 g masła, roztopionego
  • Dodatkowo:
  • -1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • Nadzienie:
  • -60 g miękkiego masła
  • -4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (wg mnie stanowczo zbyt mało, dodałam 8
  • -2 łyżeczki suszonej pietruszki (ja dałam świeżą)

Przygotowanie

Do miski miksera wsypujemy przesianą mąkę. Robimy w niej dołek, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki, zalewamy 1/4 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Odstawiamy na około 20 minut.

Następnie dodajemy szczyptę soli, resztę mleka i przestudzone roztopione masło.

Całość miksujemy lub wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości ( na około 1,5 godziny, w zależności od temperatury otoczenia).

Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy z nich kulki, następnie każdą spłaszczamy i lepimy w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykrywamy, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w to miejsce nadzienie.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.

Nadzienie:

Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Beata
    28 października 2014 at 20:56

    Niebiańsko wyglądają i zapewne niebiańsko smakują??

  • Reply
    Krystyna
    15 października 2015 at 11:37

    I JAK TU NIE KOCHAĆ PANIĄ ZA TAKIE WSPANIAŁOŚCI PANI MARTO , jestem zachwycona tym przepisem jak i całym blogiem . Pozdrawiam Serdecznie – Krystyna

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.