Bardzo smaczne i aromatyczne bułeczki z czosnkiem i pietruszką. Najlepsze zaraz po upieczeniu.
Bułeczki z czosnkiem
Drukuj przepisSkładniki
- -400 g mąki pszennej chlebowej
- -płaska łyżeczka cukru
- -pół łyżeczki soli
- -1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
- -260 g mleka
- -30 g masła, roztopionego
- Dodatkowo:
- -1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- Nadzienie:
- -60 g miękkiego masła
- -4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (wg mnie stanowczo zbyt mało, dodałam 8
- -2 łyżeczki suszonej pietruszki (ja dałam świeżą)
Przygotowanie
Do miski miksera wsypujemy przesianą mąkę. Robimy w niej dołek, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki, zalewamy 1/4 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Odstawiamy na około 20 minut.
Następnie dodajemy szczyptę soli, resztę mleka i przestudzone roztopione masło.
Całość miksujemy lub wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości ( na około 1,5 godziny, w zależności od temperatury otoczenia).
Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy z nich kulki, następnie każdą spłaszczamy i lepimy w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykrywamy, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w to miejsce nadzienie.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.
Nadzienie:
Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Beata
28 października 2014 at 20:56Niebiańsko wyglądają i zapewne niebiańsko smakują??
Krystyna
15 października 2015 at 11:37I JAK TU NIE KOCHAĆ PANIĄ ZA TAKIE WSPANIAŁOŚCI PANI MARTO , jestem zachwycona tym przepisem jak i całym blogiem . Pozdrawiam Serdecznie – Krystyna