Bułeczki z serem i skórką pomarańczową
Bułeczki z serem i skórką pomarańczową
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
- - 100 g masła, bardzo miękkiego
- - 35 g świeżych drożdży
- - 3 łyżki cukru
- - 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
- - 350 g mąki pszennej
- - 1/2 łyżeczki soli
- Wierzch:
- - żółtko roztrzepane z 1 łyżka mleka
- - lukier: 200 g cukru pudru + około 2 łyżek soku z pomarańczy, cytryny lub wody
- Nadzienie:
- - 600 g sera białego, twarogu w kostce lub zmielonego twarogu na sernik ( musi być gęsty)
- - 4 łyżki cukru
- - 2 jajka
- - 1 łyżka cukru wanilinowego
- - 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
- - skórka starta z 1 pomarańczy
Przygotowanie
Ciasto:
Żółtka, masło i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki.
Do miski włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z 1 łyżeczką cukru. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu aż na powierzchni powstanie gruba piana.
W międzyczasie przesiać mąkę do większej miski, dodać sól, resztę cukru i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego).
Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Nawet jeśli wyrabiamy ciasto mikserem, dobrze jest w połowie wyrabiania wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać do końca dłońmi. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Nadzienie:
wyłożyć ser na talerz i rozgnieść go widelcem razem z cukrem, jajkami i cukrem wanilinowym. Dodać smażoną/kandyzowaną skórkę z pomarańczy i startą skórkę, dokładnie połączyć.
Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny) lub od razu piec bułeczki.
Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta.
Dużą blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy. Pokroić na około 4-5 cm kawałki. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni.
Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią. Przygotować lukier mieszając cukier puder z sokiem lub wodą (w takiej ilości aby lukier łatwo się rozprowadzał po bułeczkach). Posmarować bułeczki lukrem i po ostudzeniu pokroić na porcje.
Przepis pochodzi ze strony kwestii smaku.
Brak komentarzy