Bułki do hamburgerów, domowe bułki, które nadają się do burgerów i nie tylko to odpowiednik tych napompowanych sztucznych bułek jakie możemy znaleść w supermarketach. Te domowe są o niebo lepsze, proste w wykonaniu i smaczne. Po upieczeniu możemy śmiało zamrozić i wyjąć w odpowiednim dla nas czasie.
Bułki do hamburgerów
Drukuj przepisSkładniki
- - 3/4 szkl cieplej wody
- - 1/3 szkl mleka w proszku
- - 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
- - 1,5 łyżki cukru
- - 3/4 łyżeczki soli
- - 1 łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
- - 1 jajko
- - 2,5 szklanki mąki
- Do posmarowania bułek:
- - 1 żółtko
- - 1 łyżka mleka
- - sezam
Przygotowanie
Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki.
Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut.
Przepis pochodzi od Marthy Stewart.
Brak komentarzy