Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Makarony

Cannelloni

Cannelloni czyli włoski makaron w kształcie długich rurek. U mnie nadziany mięsem mielonym z dodatkiem krojonych pomidorów, marchewki i cebuli. Pyszne i sycące danie obiadowe. Smakuje super, polecam.

Cannelloni

Drukuj przepis

Składniki

  • -opakowanie makaronu Cannelloni
  • -1 duża cebula
  • -2 ząbki czosnku
  • -2 marchewki
  • -750 g mięsa mielonego
  • -krojone pomidory (400 g)
  • -łyżka koncentratu pomidorowego
  • -sól, pieprz
  • -zioła: bazylia, oregano, tymianek
  • -łyżeczka glassy sojowej lub łyżka sosu sojowego
  • -łyżeczka papryczki ostrej z zalewy
  • Sos beszamelowy:
  • -2 łyżki masła
  • -2 łyżki mąki pszennej
  • -400 ml mleka
  • -sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Dodatkowo:
  • -puszka krojonych pomidorów (400 ml) lub passaty pomidorowej
  • -ser do posypania

Przygotowanie

Cebulę, czosnek drobno siekamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy wszystko przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy krojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, ostrą papryczką i glassą sojową. Odstawiamy do przestygnięcia.

Sos beszamelowy:

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie rózgą. Wlewamy stopniowo mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy.

Wykonanie:

Prostokątne naczynie smarujemy masłem. Na spód wykładamy krojone pomidory z puszki. Każdą rurkę nadziewamy farszem z mięsa mielonego za pomocą łyżeczki. Układamy w naczyniu do zapiekania. Wierzch dokładnie pokrywamy sosem beszamelowym.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut. Na 10 minut przed końcem wyjmujemy blaszkę, wierz posypujemy startym serem żółtym i wstawiamy do zapieczenia.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Marzena
    29 listopada 2014 at 23:47

    Pyszne danie 🙂 ja osobiście bardzo lubię makaron 🙂

    • Reply
      Marta
      30 listopada 2014 at 16:35

      Ja również 🙂 Lubię jeść go w różnych wersjach smakowych 🙂

  • Reply
    Agnieszka
    30 listopada 2014 at 19:03

    Wygląda genialnie, sama się przymierzam do zrobienia bo nigdy nie robiłam 😉

    PS. dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej 😉

  • Reply
    Maria
    2 grudnia 2014 at 10:14

    Świetny pomysł! Musisz ten przepis podpromować na dompelenpomyslow.pl 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.