Cannelloni czyli włoski makaron w kształcie długich rurek. U mnie nadziany mięsem mielonym z dodatkiem krojonych pomidorów, marchewki i cebuli. Pyszne i sycące danie obiadowe. Smakuje super, polecam.
Cannelloni
Drukuj przepisSkładniki
- -opakowanie makaronu Cannelloni
- -1 duża cebula
- -2 ząbki czosnku
- -2 marchewki
- -750 g mięsa mielonego
- -krojone pomidory (400 g)
- -łyżka koncentratu pomidorowego
- -sól, pieprz
- -zioła: bazylia, oregano, tymianek
- -łyżeczka glassy sojowej lub łyżka sosu sojowego
- -łyżeczka papryczki ostrej z zalewy
- Sos beszamelowy:
- -2 łyżki masła
- -2 łyżki mąki pszennej
- -400 ml mleka
- -sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Dodatkowo:
- -puszka krojonych pomidorów (400 ml) lub passaty pomidorowej
- -ser do posypania
Przygotowanie
Cebulę, czosnek drobno siekamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy wszystko przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy krojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, ostrą papryczką i glassą sojową. Odstawiamy do przestygnięcia.
Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie rózgą. Wlewamy stopniowo mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy.
Wykonanie:
Prostokątne naczynie smarujemy masłem. Na spód wykładamy krojone pomidory z puszki. Każdą rurkę nadziewamy farszem z mięsa mielonego za pomocą łyżeczki. Układamy w naczyniu do zapiekania. Wierzch dokładnie pokrywamy sosem beszamelowym.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut. Na 10 minut przed końcem wyjmujemy blaszkę, wierz posypujemy startym serem żółtym i wstawiamy do zapieczenia.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Marzena
29 listopada 2014 at 23:47Pyszne danie 🙂 ja osobiście bardzo lubię makaron 🙂
Marta
30 listopada 2014 at 16:35Ja również 🙂 Lubię jeść go w różnych wersjach smakowych 🙂
Agnieszka
30 listopada 2014 at 19:03Wygląda genialnie, sama się przymierzam do zrobienia bo nigdy nie robiłam 😉
PS. dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej 😉
Maria
2 grudnia 2014 at 10:14Świetny pomysł! Musisz ten przepis podpromować na dompelenpomyslow.pl 🙂