Aromatyczny chleb z mąki żytniej z dodatkiem żółtego sera i pomidorów suszonych. Smakiem przypomina pizzę 🙂 Taki chleb jest świetnym urozmaiceniem zwykłego pieczywa. Doskonały na kanapki z ulubionymi dodatkami. Polecam 🙂
Chleb żytni z ziarnami, żółtym serem i pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- -300 g mąki żytniej
- -100 g mąki pszennej
- -łyżeczka soli
- -25 g świeżych drożdży
- -szczypta cukru
- -około 1, 5 szklanki ciepłej wody
- -100 g sera żółtego (startego na tarce)
- -5 łyżek słonecznika
- -8 suszonych pomidorów (drobno pokrojonych)
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, pół szklanki wody. Mieszamy i wlewamy do mąki. Dodajemy resztę składników i mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników. Miskę przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy w temp. pokojowej na około 10 godzin (najlepiej na noc).
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony blat mąką i składamy je za każdym razem na pół, powtarzając czynność kilka razy.
Na blacie kuchennym rozkładamy ściereczkę kuchenną, posypujemy ją mąką i przekładamy na nie ciasto łączeniem do dołu. Wystające boki ściereczki składamy, tak aby zakryć ciasto. Odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
Pod koniec wyrastania ciasta, piekarnik rozgrzewamy do temp. 240-250 stopni, wstawiając do środka zamknięte naczynie żaroodporne. Gdy piekarnik i naczynie się nagrzeją, ostrożnie używając rękawic kuchennych, wyjmujemy gorący garnek, zdejmując pokrywę. Następnie delikatnie zsuwamy ciasto z ścierki do gorącego naczynia (uważając aby nie wysypać zbyt dużo mąki). Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do piekarnika na 30 minut. Następnie zdjąć pokrywę i piec jeszcze około 20 minut do wyraźnego zrumienienia chleba. Gdy chleb się upiecze, wyjmujemy naczynie z piekarnika, pokrywkę zdejmujemy. Ostawiamy na 10 minut a następnie wyjmujmy delikatnie z formy. Odkładamy na metalową kratkę do wystudzenia.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Marzena
31 stycznia 2015 at 20:25Pyszny chlebek, uwielbiam domowe pieczywo 🙂 nie ma nic pyszniejszego 🙂
Ania
31 stycznia 2015 at 20:41Pyszny domowy chlebek.. i te dodatki 😉
napiecyku
31 stycznia 2015 at 20:43Chlebek pachnie, aż u mnie, musi wyjątkowo smakować 🙂
An etka
1 lutego 2015 at 12:24Jaki typ ma mąka żytnia, a jaki pszenna ?
Marta
1 lutego 2015 at 14:42Użyłam mąki zytniej typ 750, mąki pszennej typ 450.
Łucja
3 lutego 2015 at 13:58Pyszny chlebek 🙂