Chłodnik z botwinki to idealne danie na upalne dni. Delikatny i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz.
Chłodnik na botwince
Drukuj przepisSkładniki
- - 1 l kefiru
- -1/2 litra śmietany
- -1 pęczek botwinki
- -1 ogórek
- -kilka rzodkiewek
- -2-3 ząbki czosnku
- -1 pęczek koperku
- -sok z 1/2 cytryny
- -1/2 łyżeczki cukru
- -sól, pieprz
- Dodatkowo:
- -jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie
Botwinkę dokładnie myjemy. Łodyżki z liśćmi posiekać w drobne paski, podobnie zrobić z buraczkami. Do odrobiny zagotowanej wody dodać pół łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny.
Dorzucić posiekaną botwinę. Gotować do miękkości, po czym wystudzić, umieszczając garnek w misce z wodą i lodem.
Kefir wymieszać ze śmietaną, dorzucić ogórek pokrojony w kosteczkę, posiekane w półtalarki rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dobrze schłodzoną botwinkę oraz pęczek drobno pokrojonego koperku.
Chłodzić ok. 1/2 godziny w lodówce, podawać z przekrojonym na pół jajkiem na twardo.
Brak komentarzy